Kanček tradicionalne slovenske čarobnosti pri prazničnem okraševanju

4 decembra, 2020

Kaj potrebujemo za ustvarjanje praznične čarovnije v svojih domovih? Drevesce, praznične lučke, raznovrstni okraski – to je skorajda »obvezna oprema« za decembrske praznične dni, čeprav si vsak okrasi svoj dom po svoje. V nadaljevanju pa si poglejmo, kakšna je praznična tradicija v Sloveniji.

Prijetna predpraznična vznemirjenost se začne ob krašenju božičnega drevesca oz. novoletne smrečice. Smreka s svojo v nebo vzpenjajočo se obliko in kljubovalnim zelenjem tudi v zimskih dneh je že v preteklosti predstavljala poseben simbol upanja in trdoživosti, ki jih v teh časih še kako potrebujemo.

Ampak, ali veste, da smreka ni tako hitro zašla v Slovenske domove? Do prve svetovne vojne je namesto smreke domačije krasil ”bogkov kot”, kjer so bile postavljene smrekove veje, omela, bršljan in drugo zelenje.

Povezava z naravo ostaja

Čeprav naravne smrečice vse bolj izpodrivajo umetne, je še vedno neprecenljiv pristen naravni vonj, ki ga prinašajo prava drevesca. Za to, da bi vaš dom krasila naravna smrečica, vam je ni treba iztrgati iz gozda, saj so na voljo tudi v loncih oz. jih lahko najamete za čas praznikov in potem vrnete v drevesnico.

Okraski iz naravnih materialov

Da drevesce postane še bolj čarobno, poskrbijo okraski. Slovenci smo od nekdaj živeli v stiku z naravo, kar se je ohranilo tudi v tradiciji okraševanja. Naši predniki so uporabili jabolka, hruške in orehe kot okras ter z njimi izrazili upanje, da bo prihodnja letina dobra. Zelenje v bogkovem kotu so radi krasili s pisanimi verigami, pozlačenimi orehi, storži in suhim sadjem.

Nekaj posebnega so čudoviti okraski iz naravnih materialov, ki nastajajo pod prsti rokodelskih mojstrov. Posebej lepi so okraski iz lesenih oblancev ali slame. Morda pa izberete glinene okraske ali okraske iz čipk.

 

Vir: Slovenia info

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 230 times, 1 visits today)