11:59 dop AKTUALNO

Kakšno vreme bomo imeli poleti? ZN napovedujejo vročinske rekorde!

Združeni narodi so opozorili, da bodo letos poleti padali vročinski rekordi – prihaja namreč El Niño. To naj bi se najverjetneje zgodilo med koncem julija in koncem septembra.

Svetovna meteorološka organizacija pod okriljem ZN (WMO) je sporočila, da je kar 80 % možnosti, da se bo El Niño razvil do konca septembra. To pa bo spremenilo vreme in podnebne vzorce po celem svetu.

El Niño je naraven pojav, povezan pa je z visokimi temperaturami po celem svetu, obenem pa s sušo ponekod in poplavami drugod. Zadnjič je bil planet pod njegovim vplivom 2018 in 2019. Od tedaj je prevladovala (zelo dolga) La Niña, ki prinaša ravno obratne pojave. Njen vpliv se je končal v letošnjem letu in trenutno po svetu vladajo nevtralne vremenske razmere.

El Niño in človekov vpliv

Kljub ohlajevalnemu vplivu La Niñe pa je bilo zadnjih 8 let rekordno vročih – meteorologi opozarjajo, da bi bilo sicer še precej huje. “La Niña je potegnila zavoro pri naraščanju globalnih temperatur,” so povedali na WMO in opozorili svet, naj se pripravi na El Niño vpliv. Ta bo lahko milejši, kot zadnji, ali pa zelo močan, kot leta 2014 in 2016, s hudimi posledicami.

Najbolj vroče poletje v zgodovini pa napovedujejo tudi zato, ker poleg El Niña na segrevanje vpliva tudi človek. Največji vpliv in številne ekstremne vremenske dogodke pričakujejo leta 2024.

(Visited 176 times, 1 visits today)
Close