5:06 pop AKTUALNO

Kako lahko starši zagotovijo varen internet za otroke?

Varen internet za otroke – je to sploh mogoče? In kaj lahko naredio starši? Zakaj in kako otroke izpostavljajo neprimernim vsebinam?

O tem smo povprašali Marka Puschnerja, Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.

Starši morajo biti zgled

“Starši bi morali biti zgled. Seveda starši uporabljajo naprave drugače in tudi ob drugih časih, vendar pa naj se znotraj družine postavijo pravila uporabe, ki se jih naj držijo vsi. Otroci naj ne bi imeli telefonov v svojih sobah zvečer in ponoči, ker lahko motijo njihov spanec (prihajajoča sporočila, skušnjava). Starši naj tako postavijo pravilo, da morajo biti od npr. 20. ure dalje vsi mobilni telefoni in tablice na določenem mestu v dnevni sobi,” pravi in doda, da naj to ne velja le za otroke, temveč tudi za starše.

“Kar se tiče dosegljivosti, pa mora vsak sam pri sebi oceniti, ali mora res biti ves čas na voljo, ali ima samo občutek, da mora biti na voljo. Dopust bi moral biti namenjen počitku, druženju z družino, prijatelji, prostočasnim dejavnostim, ne pa delu za službo. Enako velja za čas med vikendi in izven delovnega časa,” še poudari ob našem vprašanju, kako biti dober zgled, ko pa so starši velikokrat službeno ves čas dosegljivi na digitalnih napravah.

Učenje rabe interneta?

Učni načrti do neke mere že vsebujejo vsebine, povezane z varno uporabo interneta. “Rres pa je, da je tega premalo in večinoma se učitelji oz. šole sami odločajo ali bodo te vsebine vključili v pouk ali ne. Na Safe.si opažamo, da številne šole organizirajo tehniške dneve ali pa delavnice za učence na temo varen rabe. Safe.si že nekaj let zapored vsako leto izvede delavnice o varni rabi interneta na približno polovici osnovnih šol,” pove sogovornik.

Starši bi morali po njegovih besedag začeti otroka učiti varne rabe digitalnih naprav in interneta tisti trenutek, ko mu prvič pokažejo risanko na tablici ali mobilnem telefonu. Potem pa bi morali ves čas vsebine nadgrajevati. “Otroka tudi ne postavimo na cesto in mu rečemo »zdaj pa pojdi v šolo«, temveč ga naučimo, kako varno hoditi po cesti. Res je, da je to lahko zahtevno, še posebej za starše, ki teh naprav ne uporabljajo prav veliko. Se pa lahko skupaj z otrokom učijo, kako te naprave uporabljati in kako se izogniti tveganjem,” dodaja.

Tu imaš telefon – jaz pa imam mir

Kar se tiče prekomerne rabe, je po prepričanju Puschnerja vse odvisno od vzgoje. Če starši otroku že od samega začetka porivajo v roke mobilni telefon, da se otrok zamoti in imajo pred njim mir, potem bodo zagotovo prej ko slej težave zaradi prekomerne uporabe. “Čas je treba omejevati. Do tretjega leta otroci naj sploh ne bi prišli v stik z napravami z zasloni, nato pa le krajši čas, pa še to razdeljeno na več terminov znotraj dneva, ne daljših od 20 minut in največ do ene ure. V drugi polovici najstniških let pa naj bi bil ta čas omejen na dve uri,” svetuje.

Neprimerne vsebine – noben filter jih ne bo preprečil

Dostopa do neprimernih vsebin pa po njegovem mnenju v praksi ni mogoče preprečiti. Pri mlajših otrocih sicer lahko uporabimo različne filtre vsebine oz. starševski nadzor, vendar se je, tako Puschner, treba zavedati, da filtri niso dovolj zanesljivi, da bi jim zaupali. “Ko pa otrok pride v šolo, se bo s temi vsebinami srečal pri vrstnikih, ko pa jih bo začel sam iskati, pa mu tega noben filter ne bo uspel preprečiti. Zato na Safe.si svetujemo, da naj se starši o teh vsebinah pogovarjajo in naj z otrokom vzpostavijo zaupanja vreden odnos, ki bo omogočal, da se bo otrok s starši brez težav pogovarjal o teh vsebinah in v primeru, da se bo pri uporabi interneta počutil neprijetno,” še doda.

Praktični nasveti, kako otroka varno vpeljati v digitalni svet

Starši, ali vaš otrok že uporablja tablico oz. pametni telefon za igranje igric, gledanje risank in brskanje po spletu? Se zavedate, da je lahko vaš otrok na internetu izpostavljen vsebinam, ki so zanj neprimerne?

Nasvete smo poiskali v priročniku Mami, a mi daš telefon?

1. Poskrbite, da bodo naprave varne za otroka

Izberite le nekaj možnosti, kaj otrok lahko počne na telefonu, a te naj bodo dobre. Blokirajte nakupe v aplikacijah in storitve s plačljivimi vsebinami, da s tem preprečite nenačrtovane stroške. Pomembno je, da se zavedate, da oglasi, ki se prikazujejo v aplikacijah na mobilnem telefonu, so prilagojeni vam in ne vašim otrokom. Vse zasebne vsebine zaščitite z gesli.

2. Izberite le nekaj dobrih aplikacij

Aplikacije morajo otroka podpirati pri razvoju, ga spodbujati in morajo biti varne. Pri tem so plačljive aplikacije za vašega otroka pogosto boljše od brezplačnih, saj je manjša verjetnost za zlorabe podatkov in izpostavljenost oglaševanju.

Pri otrocih do 3 leta starosti, se uporabi naprav z zasloni izogibajte oz naj jih uporabljajo največ 10 do 15 minut naenkrat, a jih nikoli ne puščajte samih, saj zaslon ni varuška. Z otroki med 4 in 6 letom se dogovorite za pravila, pred zaslonom so lahko največ 20 minut naenkrat, a ne več kot 1 uro na dan in nikoli pred spanjem. Vsebina, ki je primerna za to starostno skupino so programi za učenje in igro, videi pa naj bodo kratki in počasni.

3. Upoštevajte starostne omejitve

Starostne oznake na igrah in filmih dajejo pomembno usmeritev in zaščitijo otroka pred neprimernimi vsebinami. Starostne omejitve za računalniške igre se nanašajo na njihovo vsebino, vendar pa ne povedo ničesar o primernosti posameznih iger za igranje. V tem primeru si lahko pomagate z opisi in ocenami na Common sense media (v angleščini). Pomembno je, da se s starejšimi otroki dogovorite, da pred neprimerno vsebino zavarujejo mlajše brate in sestre.

4. Youtube naj ne bo varuška

Nikoli ne pustite otroka brez nadzora, niti takrat, ko gleda risanke. Nič ni narobe, če občasno otroku omogočite ogled posnetkov na YouTube, vendar izklopite samodejno predvajanje (autoplay) in natančno opazujte, katere video posnetke gleda vaš otrok. Poskusite za vsakdanjik najti druge rešitve, na primer avdio knjige in pravljice. Le-te spodbujajo domišljijo in dopuščajo prostor za igro.

5. Bodite pozorni na znake

Kdaj je vašemu otroku več kot dovolj igranja video iger ali gledanja video posnetkov? Ko opazite, da postaja nemiren ali da je preobremenjen zaradi uporabe digitalnih naprav, takrat ukrepajte. Ponudite mu konkretne alternative in na ta način dajte otroku podporo.

6. Predolgo pred zaslonom, kaj pa zdaj?

Otroku ponudite alternative, pri katerih se bo zabaval npr. skakanje po kavču, igranje skrivalnic, igra z žogo na vrtu ali v parku, igranje dialoga dveh živali: pogovor med raco in medvedom, ustvarjanje ročnih del, igranje kart ali namiznih iger (Enka, Človek ne jezi se in podobno), naj spije kozarec vode in poje najljubši sadež.


Še več informacij, kako poskrbeti, da bodo otroci varneje uporabljali vaše naprave, najdete na https://safe.si/.

Center za varnejši internet ponuja tri glavne storitve:

  • Točko osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij Safe.si z osrednjim portalom www.safe.si. Naši nasveti, gradiva, orodja, izobraževanja in druge aktivnosti osveščanja so namenjene otrokom, mladostnikom, staršem ter šolski, socialni in mladinski stroki.
  • Svetovalno linijo za težave na spletu Tom telefon 116 111, na kateri med 12. in 20. uro vsak dan odgovarjajo na vprašanja, dileme in pomagajo reševati zagate, povezane z uporabo interneta, na www.e-tom.si je na voljo tudi svetovanje prek TOM spletne klepetalnice. Storitev je na voljo za otroke, mlade in njihove starše.
  • Anonimno spletno prijavo nezakonitih spletnih vsebin Spletno oko – posnetke spolne zlorabe otrok in sovražni govor na spletu lahko anonimno prijavite na prijavno točko www.spletno-oko.si.

 

 

(Visited 306 times, 2 visits today)
Close