8:55 dop AKTUALNO

Je samooskrba edina rešitev pred povišanjem cen, ki nam grozi?

V zadnjih dneh na vsakem koraku spremljamo predvidene podražitve elektrike, goriva, hrane in tudi oblačil. Vsi opozarjajo na grozeče povišanje cen. Je rešitev samooskrba?

Porast cen električne energije, kakršnega v Evropi še nismo beležili, bo za seboj potegnila podražitve na vseh področjih našega življenja. Zdaj se bo izkazalo, da je samooskrba tako z električno energijo kot tudi s hrano, pravilna in hkrati nujna.

Samooskrba z električno energijo prava odločitev za prihodnost

Tista gospodinjstva in podjetja, ki so z lastno investicijo že poskrbela za energetsko samooskrbo, skokovitih cen električne energije naj ne bi občutila. Za vse ostale porabnike se bo po predvidevanjih energetske tržnice SunContract cena električne energije na debelo v naslednjem letu povišala za 100 do 200 odstotkov, kar se bo odrazilo pri strankah na od 50 do 100 % podražitvi stroškov elektrike.

Kdo bo občutil podražitve električne energije?

»Tista samooskrbna gospodinjstva, ki zdaj plačujejo 14 – 20 evrov mesečno, bodo tudi v prihodnjem letu ostala pri enakem znesku. Prav tako bo podjetje, ki je pred ureditvijo samooskrbe plačevalo za elektriko 1.500 evrov, potem ko je prešlo na oskrbo z lastno samooskrbno sončno elektrarno pa samo še 150 evrov, tudi naslednja leta ostalo pri tem znesku. Po drugi strani lahko gospodinjstvo, ki ni samooskrbno in zdaj za elektriko plačuje 100 evrov, prihodnje leto pričakuje mesečni račun za 150 do 200 evrov,« pravi Gregor Novak, solastnik skupine SONCE in direktor energetske tržnice SunContract.

Trenutna kriza na energetskem trgu dokazuje, da so 100-odstotno samoooskrbne vasi in mesta nedvomno edina pravilna prihodnost, ker so odporne proti dogajanju na energetskem trgu. Podobno se bo dogajalo tudi pri samooskrbi s hrano.

Podražitve hrane že lani

Na spletni strani Statističnega urada RS lahko preberemo, da so se osnovni živilski izdelki že v lanskem letu glede na leto poprej precej podražili, najbolj so se podražila jabolka (za 35 %) in mleto mešano meso (za 23 %). Dražila so se tudi druga živila: jajca (za 10 %), kruh (za 7 %), mleko (za 4 %), krompir pa se je pocenil (za 19 %). Hrana se draži tudi letos in podražitve se bodo le še nadaljevale, še posebej, če jo bo Slovenija morala uvoziti.

Samooskrbnost na ravni države se povečuje

Razveseljiva je novica, da se je stopnja samooskrbe lani v primerjavi z 2019 povečala pri vseh kmetijskih proizvodih, za katere na SURS-u izračunavajo statistiko, še najbolj pa pri medu (za 23 %) in žitih (za 14 %).

Najvišja stopnja samooskrbe so bile v letu 2020 dosežene pri jajcih (95 %) in žitih (89 %), mesu (84 %), medu (67 %), krompirju (60 %) in ostali zelenjavi (48 %). Vsi ti podatki nas lahko navdajajo z optimizmom, da kot država pri samooskrbi delamo majhne korake v pravo smer.

A podražitvam se vseeno ne bomo izognili, zato je pomembno, da kot posamezniki izkoristimo vsako priložnost za samooskrbo, pa čeprav le v zeliščnih in zelenjavnih koritih na balkonu.

 

Vir: SunContract in SURS

(Visited 385 times, 1 visits today)
Close