Januarja je bilo v DSO sprejetih že 787 novih oskrbovancev

17 februarja, 2021

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je včeraj predstavil epidemiološko sliko in ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v socialnovarstvenih zavodih. V zadnjem tednu so v domovih za starejše občane (DSO) zaznali 23 novookuženih stanovalcev.

5. februarja je bilo v DSO evidentiranih skupno 213 novookuženih stanovalcev, 15. decembra lani pa je bila številka več kot desetkrat višja, saj je znašala 2233. V 34 varstveno-delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu je novookuženih 27 uporabnikov in 19 zaposlenih.

Trenutno je zaščitenih (torej cepljenih z obema odmerkoma ali takih, ki so že preboleli) približno 70 % zaposlenih v zavodih s področja institucionalnega varstva, v kar je vštetih 2062 zaposlenih, 1221 zaposlenih po prejetem prvem odmerku in 4310 zaposlenih, ki so COVID-19 že preboleli.

Sprostilo se je veliko mest za nove oskrbovance

V DSO že sprejemajo nove oskrbovance, januarja letos je bilo sprejetih že 787 novih oskrbovancev. Za primerjavo: v letu 2019 je bilo izvedenih skupno 6363 novih sprejemov, v letu 2020 pa 5313. 5. februarja so izvajalci imeli prostih še 745 mest, zato bodo sprejemanje novih stanovalcev nadaljevali.

Ministrstvo je z razpisom zagotovilo tudi 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših. Na razpis je prispelo 21 ponudb, poročilo strokovne komisije za pregled in presojo ponudb je objavljeno na spletni strani ministrstva.

30 milijonov za nove domove

Poleg navedenih novih mest se bo javna mreža domov za starejše občane razširila tudi z investicijami iz proračunskih sredstev. Tako je v proračunu za leto 2021 že zagotovljenih 30 milijonov evrov za graditev novih domov za starejše občane. Za primerjavo: v letu 2017 je bilo v proračunu za to namenjenih 0 evrov, v letu 2018 in 2019 pa skupno le 3 milijone evrov.

Dodatno pozornost bodo na ministrstvu namenili obvladovanju težav v duševnem zdravju oskrbovancev. Zato si prizadevajo, da bi okrepili kader, predvsem s fizioterapevti, delovnimi terapevti in kineziologi, ki lahko pomagajo oskrbovancem pri ohranjanju telesnih in miselnih sposobnosti.

1280 novih mest

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti danes je podelilo 1280 novih mest za uporabnike storitev institucionalnega varstva v domovih za starejše za celotno območje Republike Slovenije in z začetkom opravljanja v letu 2022, sledi iz Poročila strokovne komisije za pregled in presojo ponudb, prispelih na javni razpis za podelitev koncesij za institucionalno varstvo za starejše (celodnevno varstvo). Ministrstvo danes sporoča, da nadaljuje z investicijami v kapacitete za starejše tako iz evropskih kot proračunskih sredstev.

Skupaj s SVRK-om so na ministrstvu tudi pristopili k zagotovitvi dodatnih kohezijskih sredstev iz naslova pobude React-EU. Sredstva bodo namenjena sofinanciranju projektov prenove, nadgradnje ali novogradnje primernih in varnih kapacitet in nujnih prilagoditev prostorov izvajalcev institucionalnega varstva.

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 173 times, 2 visits today)