11:02 dop AKTUALNO

Izbruh vulkana na Tongi občutili tudi pri nas

V soboto ob 5:10 po našem času je v bližini tihomorskega otoka Tonga izbruhnil podvodni ognjenik, ki je pepel pognal 20 kilometrov v zrak. Izbruh je bil, kot so povedali na ARSO, tako silovit kot potres z magnitudo 5,8.
S svetovne meteorološke zveze so sporočili, da je val pritiska ravno prešel Evropo. Barometer v Švici je pokazal 2,5 hPA. “To so znaki, da si po celem svetu vsi delimo isto atmosfero,” so komentirali.  Posledice izbruha pa smo zabeležili tudi na naših vremenskih postajah. “V večernih urah, približno 16 ur po izbruhu, smo na samodejnih vremenskih postajah zaznali dvig zračnega tlaka. Okoli 2. ure ponoči nas je dosegel tudi 2. val. Nihaj zračnega tlaka je posledica gravitacijskih valov, ki so skozi ozračje potovali s hitrostjo okoli 1100 km/h,” so sporočili z ARSO.
Distanca med izbruhom in srednjo Evropo je 17.000 kilometrov, gravitacijski val je torej potoval s hitrostjo skoraj 1100 km/h.
Po svetu so na več območjih izdali tudi opozorilo pred tsunamiji – jugovzhodni del Avstralije, Japonska, zahodna obala ZDA in Kanade.
Vir: Arso, Severe Weather, WMA
(Visited 234 times, 1 visits today)
Close