Avtor bv; foto: shutterstock.com 1:54 pop AKTUALNO

Izbruh posteljnih stenic po Evropi: Kako se zaščitimo?

Posteljne stenice (Cimex lectularius) so na svetu že več tisoč let in so pravzaprav vseskozi med nami.

Včasih se stenice, kot pravijo strokovnjaki, lahko pojavijo tudi v hotelih s petimi zvezdicami, njihov pojav in prisotnost pa nista nujno povezana s slabo higieno oziroma pomanjkljivim vzdrževanjem. Stenice namreč privlači telesna toplota, kri in izdihani ogljikov dioksid.

“Prav gotovo so posteljne stenice prisotne tudi kje v Sloveniji,” pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer pa podatkov o njihovi prisotnosti nimajo, saj o njih ni treba poročati.

Posteljne stenice so žuželke, velike približno 1–7 milimetrov, so rumeno-rjave barve (po hranjenju so lahko tudi rdeče ali temno rjave barve). Po svetu so razširjene v zmerno toplih in tropskih področjih. Hranijo se s krvjo.

“So majhne, a jih s prostim očesom lahko vidimo. Nimajo kril, so ovalne oblike, z izbuljenimi očmi. Lahko se skrivajo v razpokah in šivih vzmetnic, oblazinjenem pohištvu, hrbtnih straneh postelj, za slabo pritrjenimi tapetami posteljnega dna, potujejo pa lahko s pohištvom, prtljago, obleko in drugimi osebnimi stvarmi. V naše postelje jih običajno prinesemo s potovanj,” razlagajo na NIJZ.

So nočne živali in pridejo na plan ponoči zato, da se bodo hranile z našo krvjo. Brez sesanja krvi res lahko preživijo tudi več mesecev. Lahko napadejo tudi domače živali.

Ugriz stenice

Ugriz posteljne stenice je lahko neprijeten, saj pičeno mesto lahko kasneje močno srbi in se tudi okuži.

D”aleč najpogostejša reakcija na ugriz stenice je pojav srbečih rdečih izboklinic na mestu ugriza. Najpogosteje so piki na obrazu, vratu, rokah, ramenih in drugih, med spanjem lažje dostopnih predelih Običajno srbeči izpuščaji izginejo šele po enem do dveh tednih. Zaradi praskanja lahko pride do komplikacij in bakterijske okužbe vbodenega mesta,” pojasnjuje NIJZ.

Mnogo redkejše, a možne, so tudi težje reakcije: alergijska reakcija s koprivnico (vnetje in oteklina kože) na mestu ugriza, ki se v naslednjih dneh razvije v bolj razširjen mehurjast izpuščaj (izbokline, napolnjene s tekočino).

Izjemno redko se pojavi astma kot sistemski tip alergijske reakcije, ki jo povzročijo ugrizi posteljnih stenic. Lahko jo spremlja tudi bolj razširjena koprivnica in anafilaksija (huda in včasih smrtna reakcija na alergen, ki povzroči težave pri dihanju, nizek krvni tlak in, če je ne zdravimo, šok).

Kako se jih znebiti?

Stenice so o odporne žuželke, preživijo pri temperaturi -10 stopinj C, odporne so tudi na pomanjkanje vlage.  Temperatura, višja od 45 stopinj C, pa jih uniči v sedmih minutah.

“Posteljnih stenic se je težko znebiti, ker so lahko praktično povsod, zato jih uničujemo na različne načine. Učinkovita je kombinacija fizikalnih (sesanje, sesanje s paro, pranje pri temperaturi višji od 60 stopinj C, sušenje v sušilcih) in kemičnih metod (dezinsekcija),” pravijo na NIJZ.

Posebno previdnost svetujejo pri potovanjih in nakupu postelj. Kadar potujemo, je treba natančno pregledati področja, kjer bi se lahko nahajale, kot so hotelske sobe in druge neznane lokacije. Če kupujemo rabljeno pohištvo (vzmetnice, oblazinjeno pohištvo in posteljnino), ga moramo pred prihodom domov natančno pregledati.

“Vseeno moramo vedeti, da se stenice mojstrsko skrivajo in so aktivne zlasti ponoči. Kot rečeno, jih je potrebno iskati v šivih jogija, ob robovih posteljnih stranic, celo za stikali in vtičnicami, za okvirji slik ipd. Prav tako moramo vzmetnice in oblazinjeno pohištvo natančno presesavati, pomaga lahko ovijanje vzmetnic in oblazinjenega pohištva, ki prepreči, da posteljne stenice uidejo,” pravijo in svetujejo, da je treba potem opraviti še dezinsekcijo s kemičnimi sredstvi, ki naj jo izvede profesionalec in nato spremljamo stanje.

Pri tem je seveda tudi potrebna previdnost, zlati pri najmlajših članih družine in tistih na štirih tačkah.

(Visited 415 times, 112 visits today)
Close