6:00 pop AKTUALNO

Groomerji prežijo na vaše otroke na spletu

Letošnji Mednarodni dan pogrešanih otrok je poudarjal posledice t. i. spletnega groominga pri otrocih, saj se je v zadnjem času (predvsem kot posledica epidemije) povečalo število žrtev spletnega grominga.

“Bežanje otrok od doma je velikokrat ključni pokazatelj, da je otrok žrtev groominga ali podobnih spletnih zlorab in izsiljevanj, saj zaradi pomanjkanja razumevanja v njegovem socialnem okolju o svoji stiski ne more spregovoriti z odraslo zaupno osebo,” opozarja policija.

Kaj sploh je spletni grooming?

Gre za navezovanje stikov za spolne namene z uporabo tehnologije. Spletni grooming je, kot pojasnjujejo na SAFE.si, vedenje storilca, katerega namen je približati se otroku (mladoletni osebi, mlajši od petnajst let) prek spleta in pridobiti njeno zaupanje. Cilj storilca je običajno srečanje z otrokom in spolna aktivnost oziroma pridobitev fotografij in posnetkov otroka, ki so spolne narave.

Kako v 5 korakih groomerji pridejo do vašega otroka?

Spletni grooming v večini primerov poteka v 5 korakih:

  • vzpostavljanje prijateljstva: spletni groomer bo začel komunicirati z otrokom; pri tem se bo pogosto pretvarjal, da je tudi sam otrok ali najstnik. Groomerji ponavadi otrokom pošiljajo veliko sporočil preko različnih kanalov na družbenih omrežjih, pogovor pa se nato nadaljuje v spletnih klepetalnicah
  • ohranjanje prijateljstva: groomer bo z različnimi komplimenti poskušal prijateljstvo z otrokom dvigniti na nivo tesnejšega odnosa; prizadeval si bo za vzpostavitev zaupnih odnosov, ki bodo temelj za kasnejše izsiljevanje
  • ocenjevanje tveganja: groomer se bo začel zanimati za otrokovo življenje, za družinsko situacijo, njegove odnose s starši/učitelji/prijatelji, spraševal bo o otrokovem prostem času. Otroku bo govoril, da je njun odnos skrivnost. Želel bo vedeti, kdo v družini še uporablja računalnik ter kje v stanovanju se računalnik nahaja. S tem prepreči, da bi ga pri njegovem početju zalotil otrokov starš ali skrbnik.
  • izolacija otroka: groomer bo poskušal otroka izolirati od njegovih staršev, prijateljev. Predstavljal se mu bo kot njegov edini zaupnik in prijatelj. Včasih otroka celo naščuva, da njegovi starši in prijatelji niso vredni zaupanja in da lahko zaupa samo njemu.
  • pogovor o spolnosti: otroka postopoma navaja na tematiko spolnosti. Sprva pošilja zelo subtilna seksualna sporočila, ki se nanašajo na otrokov videz ali telo. Groomer poskuša izvedeti, koliko otrok ve o spolnosti, nato pa ga začne spodbujati, da mu pošilja svoje intimne fotografije. Te nato služijo za izsiljevanje otroka, s katerim poskuša dobiti še več fotografij ali izsiliti srečanje v živo.

Nadaljuje se lahko tudi – v živo

Grooming se nato lahko nadaljuje z dejanskim spolnim odnosom. “Včasih groomer svojo žrtev prepriča v udeležbo v spolnih aktivnostih – otroka denimo posname med določenim spolnim aktom. Do tega ga pripravi tako, da ga čustveno izsiljuje ali pa ga prepriča, da je spolni odnos med njima nekaj normalnega,” pravijo na policiji, ob tem pa izpostavljajo, da je vsak primer groominga specifičen. “Spletni groomerji so še posebej dobri v pretvarjanju, kar pomeni, da je še posebej težko prepoznati, kaj je resničen namen osebe, s katero je otrok v pogovoru,” opozarjajo.

Kako prepoznamo groomerja?

Pogosto so po besedah policije groomerji odrasli, ki se pretvarjajo, da so otrokovi vrstniki, ni pa to nujno. “Včasih pa se – nasprotno – niti ne trudijo zakriti svoje starosti ali spola, se pa otroku predstavljajo kot športni trenerji, slavne osebnosti, influencerji, zato da bi z otrokom razvili t. i. pokroviteljski tip razmerja. Groomer je lahko kateregakoli spola, starosti, narodnosti, rase, tudi njihov videz je različen. Grooming se lahko dogaja zgolj kratek čas, včasih pa lahko traja več let. Včasih groomerji z otrokovo družino celo vzpostavijo prijateljske odnose, da bi si pridobili zaupanje staršev,” pojasnjujejo.

Groomerji uporabljajo iste spletne strani, igrice in aplikacije, kot jih uporabljajo otroci. Veliko časa namenijo temu, da bi otroka dobro spoznali, pozanimajo se o otrokovih interesih in to znanje uporabljajo, da bi z njimi zgradili odnos. Otrokom lahko začetna pozornost, ki jo dobi od novega “prijatelja”, celo ugaja, saj mu groomer nudi podporo, izkazuje razumevanje ali izraža potrditve. Na tak način z manipulacijo, izsiljevanjem in kontrolo otroka počasi izolira od njegovih prijateljev in družine.

Kako prepoznamo grooming in kaj lahko storimo?

Starši bi morali biti po nasvetu policije pozorni takrat, ko otrok začne skrivnostno odgovarjati na vprašanja, kako preživlja svoj prosti čas (tudi na spletu), ko ima denar, ki ga ni dobil od staršev, ali nove stvari, kot so oblačila, mobilni telefon, za katere ne zna pojasniti izvora. Znak za alarm je tudi, ko začne otrok popivati ali se drogirati, ko prežvlja več časa na družbenih omrežjih in mobilnih napravah ter postaja vznemirjen, odsoten ali pod stresom. “Da se v otrokovem življenju dogaja nekaj, kar nedvomno ni primerno za njegovo starost, lahko nakazuje tudi njegovo seksualizirano vedenje, jezik ali znanje o spolnosti, ki za otrokovo starost ali razumevanje ni primerno. Včasih pa lahko otroci zaradi odnosov, ki so jim izpostavljeni na spletu, več časa preživijo stran od doma, ali so celo pogrešani za nekaj časa,” še povedo.

Da bi preprečili grooming, zato svetujejo:

  • Z otrokom se pogovorite o prednostih in slabostih svetovnega spleta. Pojasnite mu, da nimajo vsi spletni “prijatelji” namena ostati zgolj “prijatelji”, nekateri želijo otroke izkoristiti za zadovoljitev svojih izprijenih potreb.
  • Otrokom povejte, da se lahko o neprijetni situaciji, v kateri so se znašli na spletu, vedno pogovorijo z odraslo osebo, ki bo otroku nudila pomoč, če bo v težavah.
  • Računalnik postavite v dnevno sobo ali pisarno in vzpostavite nadzor nad otrokovimi spletnimi dejavnostmi. Svetujemo, da otrok računalnika nima v svoji spalnici.
  • Z otroki se pogovorite o tem, katere so vsebine, ki jih o svojem življenju lahko delijo na spletu. Pojasnite mu, da podatki, kot so rojstni datum, naslov, šola, ki jo obiskuje, podatki o bančnem računu, podatki o starših itd., ne sodijo na splet. Še posebej naj ne objavljajo in ne pošiljajo svojih intimnih fotografij.
  • Otrokom pojasnite, da v trenutku, ko fotografijo pošljejo ali objavijo, nad njo za vedno izgubijo nadzor. V zgolj nekaj minutah se slika lahko razširi na tisoče spletnih naslovov in družbenih omrežij.

 

Več o spletnem groomingu na spletni strani safe.si.

(Visited 232 times, 1 visits today)
Close