8:29 dop AKTUALNO

Foto: Mednarodni dan gora – zasnežen gorski svet

Tema mednarodnega dneva gora, ki ga praznujemo 11. decembra, je trajnostni turizem v gorah – letos še pomembnejša z vidika vse množičnejšega obiska gora v času pandemije. 

“Občutljiv gorski svet v širšem pomenu je bil že pred koronavirusom v sezonskih vrhuncih preobremenjen z obiskovalci, zdaj je povpraševanje še večje. Vse stremi k naravi, h goram, a se mnogi pri tem ne zavedajo občutljivosti in krhosti gorskega sveta, po drugi strani pa se mnogi v gore odpravljajo nepripravljeni. Varno v gore je hkrati tudi enako trajnostnemu planinskemu turizmu,” je poudaril podpredsednik Planinske zveze Slovenije in inštruktor planinske vzgoje Martin Šolar.

Zimsko gorništvo ima posebne zahteve

Tako je orisal posebnosti orientacije pozimi: “Pozimi oziroma v snegu so gore drugačne, zato je še posebej pomembna dobra priprava na turo, poznavanje prave in pravilne uporabe opreme ter poznavanje specifike v gorah v zimskem času. Poti so v zimskem času praviloma pod snegom, prav tako so v mnogo primerih pod snegom tudi markacije, oznake so lahko zamedene. Ob tem moramo tudi upoštevati, da trasi poti, ki je sicer vrisana na zemljevidu ali jo imamo v navigaciji, ne velja slepo slediti. Oceniti je treba snežne oziroma plazovne razmere in šele v primeru, da je ocena tveganja nizka, sledimo vidni točki našega vzpona ali kompasu in zemljevidu ali navigacijski napravi.”

Sneg je dodobra prekril slovenski gorski svet in zaradi velikih temperaturnih sprememb na strmejših pobočjih pogosto prihaja do spontanega proženja snežne odeje, je strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec Matjaž Šerkezi predstavil trenutne razmere v gorah.

Več o tem si preberite na PZS.si, mi pa smo poiskali nekaj fotografij čudovitih zasneženih slovenskih gora za občudovanje iz varnega doma.

 

 

 

Vogel (foto: Iztok Medja, www.slovenia.info)

 

Kope (foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info)

 

Na poti na Mojstrovko

 

Viševnik (foto: Matija Jeraj, shutterstock)

 

Blegoš

 

Veliki Zvoh, Krvavec

 

 

Jalovec

 

Kanin

 

Soriška planina (Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info)

 

 

(Visited 163 times, 5 visits today)
Close