Avtor Samo Kranjec 4:53 pop AKTUALNO

Evropska noč raziskovalcev danes na spletu

Projekt ‘Noč ima svojo moč2020’, v okviru Evropske noči raziskovalcev zaradi pandemije Covid-19 danes poteka na daljavo na spletni strani www.nocmoc.eu. Organizatorji so pripravili spletne dogodivščine, eksperimentiranje, klepet z raziskovalci, oglede raziskovalnih ustanov, predavanja o aktualnih temah, razstave in za konec spletni koncert Adija Smolarja.

Projekt se je začel že junija, ko so organizatorji državljane pozvali  k  opazovanju  in  spremljanju  zdravja dreves divjega kostanja, ki ga v zadnjem času vse bolj ogroža nevarni kostanjev bakterijski skorjemor. Gre za bolezen, ki uničuje skorjo, oziroma lubje kostanjev. Skorja začne odmirati in drevo se posuši. Ker te bakterijske drevesne bolezni ne moremo zdraviti, je najučinkovitejši ukrep za  zajezitev bolezni  pravočasno  odstranjevanje  okuženih  divjih  kostanjev. V  dobrih  petih  mesecih so zabeležili več kot 340 napadenih dreves divjega kostanja po celi Sloveniji.

 

Spodbujanje zanimanja za raziskovalno delo

Pester program projekta ‘Noč ima svojo moč2020’ je skupaj sooblikoval konzorcij partnerjev, v okviru katerega sodelujejo Ustanova Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo in Tehniški muzej Slovenije ter več kot 40 tretjih  partnerjev  in  podpornikov projekta. Gre za skupek aktivnosti v okviru letošnje Evropske noči raziskovalcev, vseevropske akcije v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj -Obzorje  2020. Cilj  projekta  je  znanost  ter raziskovalke in raziskovalce približali širši javnosti, ob tem pa zlasti med mladimi spodbuditi zanimanje za raziskovalno  delo.  Lani je vseevropski projekt, ki je potekal po več kot 400 mestih, pritegnil okoli 1,6 milijona obiskovalcev.

Podrobnosti o letošnjem spletnem programu najdete  na www.nocmoc.eu,  tam najdete tudi  vse povezave, preko katerih se dogodku lahko pridružite.

 

(Visited 225 times, 1 visits today)
Close