Evropska komisija prepovedala uporabo E171 – titanovega dioksida v živilih

11 oktobra, 2021

Zaradi možnih negativnih vplivov na zdravje je v zadnjih letih posebej pod drobnogledom titanov dioksid (E171), pogosto uporabljen predvsem kot belo barvilo. Maja letos je bil titanov dioksid s strani Evropske agencije za varnost hrane prepoznan kot aditiv, ki ni več varen za uporabo v živilih. V petek je o prepovedi odločila tudi Evropska komisija. Prepoved bo stopila v veljavo leta 2022.

Da bi raziskali trende uporabe titanovega dioksida v preskrbi s hrano na slovenskem trgu, so raziskovalci z Inštituta za nutricionistiko in Nacionalnega inštituta za javno zdravje izvedli obsežno raziskavo,  v katero so vključili 12.644 predpakiranih živil, razpoložljivih v Sloveniji v letih 2017 in 2020.

Rezultati raziskave so pokazali, da se je v roku teh treh let uporaba titanovega dioksida v živilih zmanjšala s 4% na 2%. “Aditiv je bil leta 2017 najpogosteje uporabljen v žvečilnih gumijih, leta 2020 pa v čokoladi in sladkarijah. Prav žvečilni gumiji so leta 2017 najpogosteje vsebovali ta aditiv, leta 2020 pa se je delež takšnih izdelkov zmanjšal z dveh tretjin na četrtino. Čeprav titanov dioksid še ni odstranjen s seznama odobrenih aditivov za živila, je bilo v raziskavi ugotovljeno splošno zmanjšanje njegove uporabe. Ob tem je potrebno izpostaviti, da je vnos titanovega dioksida v veliki meri odvisen od prehranjevalnih navad posameznika. Najboljša izbira je poudarek na pestri in uravnoteženi prehrani, ki naj vključuje čim več hrane iz nepredelanih živil,” poudarjaj na Inštitutu.

 

Uporaba titanovega dioksida kot aditiva v živilih na slovenskem trgu v obdobju med 2017 in 2020 (Vir: Nutris)

Leta 2017 je bilo, kot poročajo, največ živil s titanovim dioksidom med žvečilnimi gumiji, ki so predstavljali več kot tretjino (36%) skupnega števila živil z dodanim aditivom E171. Drugo tretjino so predstavljale čokolade in sladkarije (33%), sledijo torte, mafini in peciva, žele izdelki ter predelani ribji izdelki. Leta 2020 je bilo skoraj polovica izdelkov s titanovim dioksidom med čokolado in sladkarijami (46%), tretjina med žvečilnimi gumiji (28%), sledile so torte, mafini in pecivo, žele izdelki in predelani ribji proizvodi. Prav v kategoriji čokolad in sladkarij so opazili, da se je dodajanje titanovega dioksida med letoma 2017 in 2020 celo nekoliko povečalo.

Morebitna izpostavljenost E171 je, kot ob poročilu poudarjajo, v veliki meri odvisna od prehranjevalnih navad posameznika: “Ker je ta aditiv večinoma prisoten v predelanih živilih, še posebej v kategorijah kot so žvečilni gumi, pecivo, pecivo in druge sladkarije, so otroci in mladostniki lahko bolj izpostavljeni. Vse navedeno je zelo pomembno pri odločanju o tem, kako se bo uporaba tega aditiva ustrezno zakonodajno uredila.”

 

Več na Nutris.org

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 258 times, 13 visits today)