2:00 pop AKTUALNO

EU: Javnosti je treba ukrepe napovedati 24 ur vnaprej

Vladni govorec Jelko Kacin je danes predstavil tudi različne odločitve članic EU. V prvi vrsti so države sprejele načelni dogovor o priporočilih vezanih na usklajen pristop do omejevanja prostega gibanja pri prehajanju meja med pandemijo.

 

Dogovorile so se, da mora biti vsakršno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja sorazmerno, nediskriminatorno in začasno. Odpraviti pa ga je treba, takoj ko epidemiološke razmere to dopuščajo.

Sklenjeno je bilo, da morajo države članice sprejem ukrepov načrtovati 48 ur vnaprej, če je možno, preden ti stopijo v veljavo, in da je javnosti potrebno ukrepe napovedati 24 ur vnaprej.

Države so se tudi zavezale, da bodo vsak teden Evropskemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) posredovale podatke o številu novih primerov, številu testov in odstotku pozitivnih testov na 100.000 prebivalcev v preteklih 14 dneh. Na podlagi teh podatkov bo pripravljen in tedensko osvežen zemljevid regij v EU, ki bodo glede na tveganost obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo, s čimer bo celotna Unija vzpostavila enoten koronski semafor.

(Visited 145 times, 1 visits today)
Close