EU bo z rejo v kletkah zaključila leta 2027

4 julija, 2021

Evropska komisija je po peticiji, ki je zahtevala konec kontroverznega sistema reje živali v kletkah in jo je podpisalo prek 1,4 milijone ljudi, napovedala, da bo “delala na tem, da vzpostavijo novo zakonodajo, ki jo bo prepovedovala”.

“Živali so čuteča bitja in imamo moralno in družbeno odgovornost zagotoviti pogoje za življenje tudi domačim živalim,” je dejala evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides. To bo vplivalo na zajce, kokoši, race, gosi …

Nova zakonodaja naj bi bila predlagana leta 2023, v veljavo pa naj bi stopala postopno do leta 2027.

Stanje danes

Za kokoši nesnice v EU zakonodaja že prepoveduje kletke – baterijska reja je prepovedana od leta 2012, so pa dovoljeni večji sistemi, podobni kletkam.

Trenutno stanje je, kljub visokim evropskim standardom, po poročanju projekta End the Cage Age (končajmo dobo kletk), takšno, da je v kletkah rejenih 94 % zajcev in polovica kokoši.

Evropo pozivajo tudi, da prepove prisilno hranjenje rac in gosi, iz katerih pripravljajo francosko specialiteto foie gras.

Posamezne države so že izkazale podporo – Nemčija je napovedala prepoved reje v kletkah do 2025, pri čemer naj bi trenutno le 6 % kokoši redili v kletkah. Avstrija in Luksemburg sta jih že prepovedala, to je napovedala tudi Češka.

EU naj bi kmetom za posodobitev opreme in za izobraževanje priskrbela tudi subvencije.

Da bo zakon sprejet, ga mora potrditi vseh 27 članic.

 

Vir: bbc

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 269 times, 4 visits today)