11:54 dop AKTUALNO

Eko jelka: Iščete alternativno novoletno smrekico?

Kakšna je najbolj eko jelka? Vse več ljudi z mislijo na naravo in ohranitev dreves išče alternative novoletni smrečici oz. božičnemu drevescu. Ne želijo kupiti plastične, prav tako pa ne želijo prave, ki bi jo po enem tednu zavrgli.

Poiskali smo nekaj idej.

1. Lesena jelka

Lahko jo naredite sami – je idealen družinski projekt, če imate prostor in nekaj osnovnih spretnosti z žago. Lahko pa jo tudi kupite, ponudnikov je vse več, eden izmed njih, ki je že pred leti produkt predstavil na kickstarterju, je yelka.si.

Foto: Andrej Lamut, Yelka

2. Sobna rastlina

Namesto smreke okrasite svojo lončnico. Odenete jo lahko v lučke, okrasite z nekaj manj okraski, idealna je tudi kot namizna okrasitev.

3. Jelka iz paličic

Celo več malih smrečic lahko naredite skupaj z otroki, uporabite pa lahko nabodala za ražnjiče ali druge lesene palčke.

4. Kartonska jelka

Bolj eko ne gre – uporabite škatle, v katerih ste prejeli nedavno pošiljko, izrežite obliko smrečice in jo okrasite po svoje.

5. Jelka iz vej

Še ena lesena alternativa je smrečica iz vej, ki ste jih nabrali na pohodu. Razžagajte ali razrežite (lahko pa tudi nalomite) jih na take dolžine, da jih boste lahko z vrvjo povezali v obliko smreke, nanje pa obesite lučke in okraske.

6. Smrečica, ki raste

Tudi smreka v loncu je zelena rešitev, ki jo mnogi uporabljajo že vrsto let. Tako drevesca ne boste zavrgli, ampak bo raslo – le presaditi ga je treba. Pa še tisti pravi vonj bo doma …

7. Knjižna smrekica

Smrečico lahko postavite tudi iz kupa knjig – zabavali se boste, ko jih boste zlagali, nato jih odenite v lučke. Zabavna družinska ideja: vsak prispeva kakšno knjigo, po večerji pa vsak kakšno odnese.

8. Jelka iz daril

Nenazadnje, lično eko jelko lahko oblikujete tudi iz kupčka daril.

 

Foto: shutterstock, freepik, yelka

(Visited 430 times, 4 visits today)
Close