6:55 pop AKTUALNO

Dostavni robot, ki ne povzroča prometne ‘gužve’

Švedsko mesto testira dostavnega robota

Ulice Boråsa na Švedskem so postale testni poligon za revolucionarni način dostave, ki ga izvaja samovozeči avtonomni robot Hugo. Za navigacijo po mestu uporablja pločnike in kupcem dostavlja izdelke, kupljene na spletu.

Hugo je videti kot majhna modrozelena škatla, ki se vozi s hitrostjo do šest kilometrov na uro in lahko prevaža pakete, težke do 100 kilogramov. Ne povzroča prometnega kaosa, saj je zelo vljuden in se ustavi, če se na cesti pojavi kakšna ovira.

Odstranitev težkih tovornih vozil iz središč švedskih mest

Robot je bil pred tem preizkušen v Stockholmu in v Chalmersu v Göteborgu, zdaj pa je čas za Borås. Namen testne vožnje je ugotoviti, kako je mogoče poenostaviti dostavo in vračilo blaga, ki bo najenostavnejše za stranke ter prispevati k trajnostnemu razvoju in privlačnejšemu mestnemu središču.

»Hugo ustvarja priložnosti za nove vrste trgovine in ekonomije delitve, ker se lahko premika med pešci, se lahko vozi izven običajnega delovnega časa in deluje avtonomno. Ogljični odtis je tudi 500-krat manjši kot pri lahkem tovornjaku. To lahko prispeva tudi k privlačnejšim mestnim središčem, saj je v središču mesta potrebnih manj distribucijskih vozil, ljudje lahko lažje in ceneje dobijo hrano in druge potrebščine,« je pojasnil Carl Berge, ki je ustvaril robota Huga.

Vir: The Mayor

(Visited 83 times, 1 visits today)
Close