11:00 dop AKTUALNO, Promo

Domače okolje, kjer se radi srečujemo

Na Gimnaziji Franceta Prešerna se dijaki šolajo v štirih gimnazijskih programih, ki se zaključijo s splošno maturo: gimnazija, športni oddelek gimnazije, ekonomska gimnazija in športni oddelek ekonomske gimnazije. Trudimo se ustvariti pogoje dela, ki mladim omogočajo razvoj ustvarjalnosti na različnih področjih.

Mnogi dijaki svojega prihodnjega poklica danes še ne poznajo, morda sploh še ne obstaja, a skoraj zagotovo ne bo edini, ki ga bodo v življenju opravljali. Gimnazijski program jim s svojo splošnostjo in širino omogoča najširše možnosti izbire poklica po štirih letih šolanja.

 

Zibelka športnih talentov

Prešernova gimnazija je tako na Gorenjskem kot tudi v širšem slovenskem prostoru poznana po odličnem delu z dijaki športniki. Naštejemo lahko kar precej nekdanjih in zdajšnjih dijakov, ki nas navdušujejo s športnimi uspehi: od nosilcev olimpijskih odličij – Primož Roglič, Peter Prevc, Žan Košir, Vesna Fabjan do ostalih izjemnih športnikov – Anže Lanišek, Anamarija Lampič, Domen Prevc, Štefan Hadalin, Peter John Stevens, Nika Križnar in nekdanjih športnikov, danes pa odličnih trenerjev – Grega Žemlja, Robert Hrgota

 

Že več kot desetletje smo edina strokovna gimnazija v Sloveniji s športnim oddelkom, v šolskem letu 2021/22 pa smo pridobili tudi nov program, športni oddelek gimnazije.

Za delo s športniki smo prejeli certifikat ‘Športnikom prijazno izobraževanje’, ki ga podeljuje Olimpijski komite Slovenije, in smo ga v šolskem letu 2021/22 uspešno obnovili.

Vključeni smo tudi v evropsko mrežo zdravih šol – program, ki v Evropi uvaja nove zamisli in pristope na področju promocije zdra­vja v šolskem okolju.

 

Uspešni na vseh področjih

Na naši gimnaziji se poleg uspešnih športnikov šolajo tudi odlični umetniki, podjetniki, prejemniki Michelinovih zvezdic …
S člani Likovnega društva Kranj smo pod mentorstvom akademskega slikarja Klavdija Tutte ustvarili prvo stalno didaktično zbirko umetniških del na srednji šoli. V izvrstni umetniški zbirki, ki je nastajala več let, je poleg del dijakov predstavljenih 40 umetnikov in več kot 100 umetniških del.
Uspešni so tudi naši glasbeniki, ki se pogosto vzporedno šolajo. Trenutno maturant Jernej Mišič, ki je osvojil naslov najboljšega harfista v državi, poleg naše gimnazije obiskuje še akademski študij na konservatoriju v italijanskem Vidmu.

Mnogi nekdanji dijaki svoje vizije uresničujejo v podjetniških vodah. Zaposleni so na vodstvenih položajih pri Microsoftu, razvili so eAsistenta, pripomoček, s katerim se vsakodnevno srečuje okoli 500 slovenskih in avstrijskih šol, bili med pionirji v svetu kriptovalut …

 

Na Gimnaziji Franceta Prešerna smo na mnogih področjih v Sloveniji orali ledino. Sodobni učni pristopi – medpredmetno in timsko poučevanje, učenje učenja, e-izobraževanje, izobraževanje na daljavo, hibridni pouk – so že dolgo naš vsakdanjik. Ponosni smo na naše delo, predvsem pa na naše dijake, ki so dejavni in uspešni na mnogih življenjskih področjih, ne le v šoli. Najpomembneje se nam zdi, da dijaki poleg dobrih ocen in uspeha na maturi pridobijo toliko znanja, poguma in podjetnosti, da želijo in upajo razviti svoje potenciale.

 

(Visited 159 times, 2 visits today)
Close