Divja Slovenija: na premiero na prostem privabila 400 ljubiteljev narave

1 septembra, 2021

Težko pričakovana premiera naravoslovnega dokumentarnega filma Divja Slovenija je v soboto, 28. avgusta 2021, začela kinematografsko pot po Sloveniji. Pod zvezdami in nekaj oblaki se je v Arboretumu Volčji Potok zbralo okoli 400 gledalcev, ki so ob koncu s stoječim aplavzom nagradili ekipo ustvarjalcev pod taktirko režiserja Mateja Vraniča.

Kljub spremenljivi vremenski napovedi je bila želja, da se premiera Divje Slovenije odvije tam, kjer je nastala – v naravi. Dobro opremljeni z zimskimi oblačili so obiskovalci pričeli prihajati že ob 19. uri na pogovor z ustvarjalci in ogled razstave Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje.

Ustvarjalci filma – režiser Matej Vranič ter snemalca Miran Krapež in Jure Novak so pred paviljonom razstave predstavili zakulisje nastajanja 15 fotografij živalskih in rastlinskih vrst. Vseh 15 je vključenih v naravovarstveno omrežje Natura 2000 in predstavljajo četrtino več kot 50 vrst, ki nastopajo v filmu.

Razstava se 1. septembra iz Arboretuma Volčji Potok v Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, kjer bo na ogled do konca septembra.

Po zaključku filma so mnogi s solzami v očeh razlagali, da si film zasluži veliko pozornosti in tudi nagrade na mednarodnih filmskih festivalih.

Trenutno je Divja Slovenija v programu petih mednarodnih filmskih festivalov: International festival Nature Namur, Wildlife Conservation film festival, Festival High Tatras, NatureTrack Film Festival in Festival CinEast. Slovenski kinematografi, vključeni v Art kino mrežo Slovenije, bodo film predvajali še vso jesen.

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 129 times, 4 visits today)