Dan prostovoljstva – razglašeni naj prostovoljci v državi

19 maja, 2021

Slovenska filantropija med 17. in 23. majem 2021 že tradicionalno organizira 22. Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je praznovanje prostovoljstva in prostovoljskih organizacij ter zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje. Na Slovenski dan prostovoljstva so razglasili naj prostovoljce.

Naj mentor in mentorica prostovoljcev

Med vsemi izjemno uspešnimi mentorji, ki so jih predlagale organizacije, je komisija izbrala posameznika, ki s svojim angažiranim delom s prostovoljci prinašata pozitivne spremembe v našo družbo. Naziv Naj mentor prostovoljcev prejme Miralem Zec za kakovostno vodenje prostovoljcev in angažirano podporo njihovemu delu v Slovenskem društvu Hospic. Naziv naj mentorica prostovoljcev 2020 prejme Senta Jevšenak za kakovostno vodenje prostovoljcev in angažirano podporo njihovemu delu v Celjskem mladinskem centru.

Naj projekt medgeneracijskega prostovoljstva

Naziv Naj projekt medgeneracijskega prostovoljstva so podelili Mladinskemu centru Velenje, ekipi Udarnik, za projekt »Naše ulice so prazne, naša srca ne«. Ob prvem valu epidemije so prepoznali stiske, v katerih so se znašle tako starejše kot mlajše generacije, in tako so v sodelovanju z drugimi društvi in občino pomembno doprinesli k reševanju raznovrstnih izzivov. Izvedli so dostave brezplačnih toplih obrokov, nakupe in nujne opravke, aktivirali so družabniški telefon, nudili učno pomoč na daljavo, organizirali animacijski nastop za osebe v karanteni, glasbeni nastop za starostnike v rdeči coni in še kar nekaj drugih aktivnosti je izpeljala skupina Udarnikov – prostovoljcev Mladinskega centa Velenje.

Najboljša prostovoljska zgodba

Po mnenju komisije je najboljša prostovoljska zgodba članek Begunec, ki brezdomcem oskrbuje rane Andraža Rožmana. V obrazložitvi so zapisali, da je reportaža spisana tako mojstrsko, da malodane slišimo krike brezdomca in vonjamo njegove rane, ki mu jih kot prostovoljec Rdečega križa oskrbuje Mohamed Alburai. Medtem ko ga »gledamo« pri delu, nam Rožman pripoveduje njegovo zgodbo iz Gaze, kjer je prav tako delal kot prostovoljec. Tam ni brezdomcev, ker zanje poskrbi skupnost, izvemo. Rožmanov članek tako povsem nevsiljivo, a zelo prepričljivo slovenski družbi nastavi ogledalo in hkrati skozi zgodbo izjemnega človeka poudari ne le pomen, ampak tudi bistvo prostovoljstva. Ki ni stvar velikih besed, ampak človečnosti.

Junaki našega časa

Z namenom razvoja in promocije prostovoljstva otrok in mladih v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih letos že sedmič podeljujejo naziv Junaki našega časa. Vsako leto se druščini »junakov« pridruži nekaj novih šol, leto so to: OŠ Olge Meglič s Ptuja, OŠ Jožeta Hudalesa iz Jurovskega Dola, OŠ Rudolfa Maistra iz Šentilja v Slovenskih goricah, OŠ Lava iz Celja, OŠ Milojke Štrukelj (skupaj s POŠ Ledine) iz Nove Gorice ter Gimnazija Novo mesto. Posebno priznanje za angažiranost in inovativnost v času epidemije pa so naslednje šole: OŠ Janka Glazerja Ruše, OŠ Komenda Moste, OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, Gimnazija Celje – Center in Gimnazija Novo mesto.

Prostovoljstvu prijazna občina

Čas epidemije je pokazal, da so prostovoljci močno vezivo naše lokalne skupnosti. Za sistematično spodbujanje prostovoljstva in zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanje pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in promocijo prostovoljstva, je naziv Prostovoljstvu prijazna občina ponovno potrdilo 25 slovenskih občin (Črna na Koroškem, Divača, Gornja Radgona, Hrpelje-Kozina, Kamnik, Kočevje, Krško, Laško, Logatec, Medvode, Kranj, Murska Sobota, Velenje, Postojna, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Sevnica, Sežana, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Trbovlje, Tržič, Velika Polana, Vodice, Žalec) Za aktivno spodbujanje prostovoljstva občanov in podporo delovanju prostovoljcev in prostovoljskih organizacij pa je naziv Prostovoljstvu prijazna občina prvič pridobilo 11 občin (Črnomelj, Domžale, Hrastnik, Ivančna Gorica, Markovci, Nova Gorica, Slovenj Gradec, Mežica, Miren Kostanjevica, Mislinja, Ribnica)

Naj prostovoljec in Naj prostovoljka zaposlen/-a v javni upravi

Prejemnik naziva, Naj prostovoljec zaposlen v javni upravi za leto 2020, je Matej Kramberger, ki je mladi raziskovalec na Univerzi v Mariboru in dolgoletni član PGD Črna na Koroškem. V okviru svojega dolgoletnega prostovoljskega delovanja je opravljal različne organizacijske funkcije ter pridobil čine in odlikovanja, ki so odraz njegovega aktivnega in požrtvovalnega prostovoljskega dela v PGD.

Naziv Naj prostovoljka zaposlena v javni upravi za leto 2020 je prejela Petra Majcen, ki je zaposlena na Univerzi na Primorskem in od leta 2013 je aktivna bolničarka RKS-OZ Koper. V vseh teh letih je sodelovala v ekipah prve pomoči RKS in Civilne zaščite. Od leta 2011 je predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Žusterna in že več kot deset let lajša življenje prebivalcem skupnosti.

Posebni priznanji sta bili podeljeni Mateji Lohkar za izjemno vsestransko prostovoljsko udejstvovanje v lokalni skupnosti ter Jožetu Prahu za izjemno prostovoljsko udejstvovanje na področju turizma in razvoja slovenskega podeželja.

 

Vir: prostovoljstvo.org

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 33 times, 15 visits today)