8:00 dop AKTUALNO

Črni petek je v resnici črn dan za okolje

Črni petek napoveduje začetek prazničnih nakupov. Tako običajne kot spletne trgovine na ta dan beležijo enega najvišjih porastov prodaje v celem letu. Tudi pri nas se iz leta v leto povečuje ponudba na temo posebnih popustov.

Ampak, ali so oglaševane ponudbe res vredne naše pozornosti? In, ali obstajajo drugačne možnosti nakupovanja, ki so okolju bolj prijazne?

V mreži Evropskega potrošniške centra (EPC) so pripravili nasvete pri “lovu na ugodne cene”, želijo pa tudi pokazati, zakaj spletno nakupovanje in trajnostna naravnanost nista nujno nezdružljivi.

Pri lovu na najbolj ugodne ponudbe bodite previdni

“Kupci v Evropi bi morali biti previdni, ko gre za ponudbe črnega petka ali kibernetskega ponedeljka, ki sledi kmalu zatem. Nekatere ponudbe se morda zdijo ugodne, vendar v resnici ni nujno tako. Številne trgovine se ob popustih, ki jih ponujajo, sklicujejo na priporočeno maloprodajno ceno, toda pred črnim petkom te velikokrat ne ustrezajo dejanski tržni ceni. Oglaševalske obljube lahko torej namerno zavajajo potrošnike,” navaja EPC.

Nasveti mreže EPC za trajnostno nakupovanje

  1. Izogibajte se impulzivnemu nakupu: Naredite nakupovalni seznam stvari, ki jih resnično potrebujete. Tako se boste izognili nepotrebnim dostavam in vračilom.
  2. Naredite ciljni izbor izdelkov: uporabite orodja, ki jih ima na voljo spletna trgovina (recimo tabela velikosti) in ocene drugih uporabnikov. Verjetnost, da bo nakup zgrešen, je na ta način manjša.
  3. Ustvarite si seznam želja: številne spletne trgovine ponujajo to funkcijo. Izdelke lahko označite in spremljate morebitne spremembe cen.
  4. Primerjajte cene: Ne verjemite slepo, da je cena izdelka s popustom tudi najboljša. Primerjajte cene v običajnih in spletnih trgovinah.
  5. Naročite se na novice izbrane prodajalne: Tako boste obveščeni o posebnih ponudbah vse leto.
  6. Odločite se za trajnostno dostavo naročenih izdelkov: nekatere spletne trgovine ponujajo okolju prijazno embalažo. Dogovorite se za želeni termin dostave, po možnosti se izognite delnim dostavam. Dostava do prevzemnega mesta je bolj trajnostna kot dostava do vašega praga.

vir: mgrt

(Visited 59 times, 1 visits today)
Close