Cepljenje ni vplivalo na smrt stanovalke v DSO?

8 januarja, 2021

Na včerajšnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19, na kateri sta sodelovala Borut Štrukelj, redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, in vladni govorec Jelko Kacin,da je Ministrstvo za zdravje 5. januarja imenovalo Komisijo za ugotavljanje povezave med cepljenjem proti nalezljivi bolezni COVID-19 in neželenim dogodkom, smrtjo pri eni od cepljenih oseb.

Komisijo so sestavljali štirje člani: strokovnjaka s področja infektologije in epidemiologije, kardiolog internist in predstavnik Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

Komisija je v sredo podala svoje mnenje, da povezava med dogodkom, smrtjo, in cepljenjem ni verjetna. Oseba tako ni umrla zaradi cepljenja proti COVID-19, ampak zaradi zdravstvenih težav, ki jih je imela že pred cepljenjem.

V sredo je sicer v domovih za starejše na novo ozdravelo 106 stanovalcev in 45 zaposlenih, skupaj 151, v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih pa 19 stanovalcev in dva zaposlena.  O največ novih pozitivnih primerih so v sredo poročali iz naslednjih domov: Zavod sv. Terezije Dobrepolje (24), Dom starejših Šentjur (21), Koroški dom starostnikov (18), DU Ajdovščina (19). Včeraj je na novo v domovih postalo pozitivnih 21 stanovalcev in 17 zaposlenih, v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih pa osem stanovalcev in štirje zaposleni, skupaj torej 50.

Novo cepivo

Cepivo Moderne je po Štrukljevih besedah zelo podobno Pfizerjevemu cepivu. Odsvetuje se cepljenje otrokom in mladostnikom kakor tudi nosečnicam in doječim materam, saj klinične študije cepiva za te skupine prebivalcev niso bile izvedene. Učinkovitost cepiva Moderne po prvem odmerku je od 40 do 50 odstotkov, po drugem odmerku učinkovitost naraste na 95 odstotkov.

Trajanje zaščite še ni znano, študije še potekajo. Cepivo začne dokončno učinkovati dvanajsti dan po prejemu drugega odmerka. Stranski učinki so blagi, saj izginejo v od 24 do 48 urah.

 

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 128 times, 1 visits today)