Bodite pripravljeni, tudi na snežni plaz!

1 januarja, 2021

Zaradi novozapadlega snega je v večjem delu naših gora velika nevarnost snežnih plazov. Da boste uživali ob radostih gorskega sveta, je treba vedeti nekaj osnovnih pravil obnašanja v času nevarnosti snežnih plazov, pa tudi, kdaj je bolje cilj prestaviti na nižje ležeče predele. Planinska zveza Slovenija je pripravila koristne napotke.

V visokogorju je debela snežna odeja, ki jo je močan veter močno preoblikoval. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana in ponekod tudi poledenela, na zavetrnih pobočjih pa so številne klože, ki so se tudi plazile.

Opozorila glede nevarnsti snežnih plazov lahko spremljate na spletni strani ARSO.

»Glede na tendenco snežne odeje in njene preobrazbe svetujemo, da si izberete nižje ležeče predele in se v celoti izognete območjem, kjer je znatna (3. stopnja) nevarnosti snežnih plazov. Neizkušenim posameznikom v celoti svetujemo, da se izognejo tudi območjem z zmerno nevarnostjo snežnih plazov. Vsi, ki se boste odpravljali v gore, poskrbite, da boste imeli s sabo obvezno plazovni trojček, ne odpravljajte se v grape in pobočja, kjer obstaja veliko tveganje za snežni plaz. Ne izpostavljajte otrok nevarnostim. Snežna odeja bo še nekaj dni po sneženju nestabilna,« je ob prd dnevi novozapadlem snegu opozarjal  strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Tudi ko bo čas ugodnejši za obisk gora, ne smemo pozabiti na popolno zimsko opremo – plazovni trojček, cepin, dereze in čelado. Seveda pa moramo vse pripomočke znati uporabljati. Pogostejšim obiskovalcem gora v zimskem času in navdušenim turnim smučarjem priporočamo uporabo nahrbtnika z zračnim balonom, pripomočka, za katerega si želimo, da ga ne bi nikoli uporabili.

 

Vir: PZS

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 61 times, 5 visits today)