5:49 pop AKTUALNO

Bo Slovenija končno sprejela uredbo o prepovedi prodaje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo?

Bo Slovenija končno sprejela uredbo o prepovedi prodaje plastičnih proizvodov za enkratno uporabo?

S 3. julijem so začele po celotni EU veljati prepovedi izdelkov iz Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Tudi v Sloveniji, a ker prenos ni bil izveden v pravni red, Ministrstvo za okolje in prostor zdaj pošilja v sprejem uredbo za prepoved prodaje plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Prepovedana bi bila prodaja plastičnega jedilnega pribora (vilice, noži, žlice, palčke za mešanje pijač, slamice, krožniki) ter vatiranih palčk, a le, če te ne bi bile označene kot medicinski pripomoček. Poleg že naštetih proizvodov bi bile prepovedane tudi palčke za pritrditev na balone in podporo balonom. Izjema bi bili baloni za poklicno in industrijsko rabo in uporabo, ki se jih ne deli potrošnikom. Na trg ne bi bilo dovoljeno dajati niti posod za živila ter lončkov za pijačo iz ekspandiranega polistirena ter proizvodov iz oksorazgradljive plastike.

V primeru sprejetja bo Uredba začela veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu. A pozor, vsi našteti izdelki bodo do odprodaje zalog še vedno na voljo na trgovinskih policah.

 

Vir: MOP, EBM

(Visited 193 times, 1 visits today)
Close