2:00 pop AKTUALNO

Aplikacija Magda – prva mobilna aplikacija za starejše v Sloveniji

Aplikacija Magda - prva mobilna aplikacija za starejše v Sloveniji

Družba BTC in socialno podjetje Simbioza Genesis sta v želji pomagati generaciji starejših združili moči in zasnovali prvo tovrstno mobilno aplikacijo za starejše v slovenskem prostoru, ki sta jo poimenovali Magda.

Ta po načelu »vse na enem mestu« na enostaven, preprost in uporabniku prijazen način združuje različne informacije in vsebine, ki jih starejši potrebujejo v svojem vsakdanu in pomembno vplivajo na kakovost, aktivnost in družbeno pestrost življenja starejših.

Magdalena, babica podjetnika in pobudnika Simbioze Žige Vavpotiča, ki je s svojim vprašanjem »Kaj je www…?« sprožila največji medgeneracijski projekt v Sloveniji – Simbiozo, je prav tista babica po kateri je poimenovana mobilna aplikacija za starejše.

Aplikacija predstavlja nov način komunikacije s starejšimi, saj na enem mestu generaciji prijazno združuje številne pomembne informacije. Namenjena je starejšim kot pomoč pri uporabi novih tehnologij ter približevanju drugačnih priložnosti, s katerimi si bodo starejši lahko omogočili in povečali neodvisnost, boljšo obveščenost, dostop do različnih vsebin in večjo vključenost v družbo. Aplikacija je ugledala luč sveta v času, ko so stiske in izzivi starejših zaradi novih razmer povezanih s koronavirusom postali še izrazitejši.

Od SOS številk do telovadnice

Med funkcijami aplikacije Magda so tako »SOS številke«, kjer so zbrani vsi kontakti za urgentno pomoč starejšim, v razdelku »Novice« so strnjene aktualne informacije za starejše, ki jih skupaj s partnerji pripravlja Simbioza Genesis, v kategoriji »Info točka« pa so na voljo številni ponudniki storitev, npr. brezplačni prevoz, lekarne, pošte, upravne enote, knjižnice, ki jih lahko starejši enostavno kontaktirajo s klikom na gumb »Pokliči« znotraj aplikacije, hkrati pa jih lahko filtrirajo glede na kraj bivanja.

Soustvarjalce projekta Magda povezujejo skupne vrednote – skrb za šibkejše, medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje ter strmenje k vseživljenjskemu učenju.

Tu sta tudi razdelka »Učilnica«, v katerem so zbrane številne izobraževalne vsebine, namenjene izobraževanju doma, kot so vrtnarjenje, kuhanje in novi recepti, uporaba računalnika in video lekcije s področja informacijsko komunikacijske tehnologije, ter »Telovadnica« z video vsebinami z vajami, ki so jih zasnovali vrhunski športni strokovnjaki in so prilagojene starejšim, tako da jih lahko ti izvajajo varno v zavetju svojega doma. Ne manjka tudi kategorija »Radio« z možnostjo poslušanja različnih radijskih postaj znotraj aplikacije Magda ter »Dogodki« s pregledom dogodkov, tako v živo kot digitalnih, namenjenih starejšim po vsej Sloveniji.

Odgovor na potrebe starejših

Katja Pleško, direktorica socialnega podjetja Simbioza Genesis, je izpostavila: »Magdo smo od vsega začetka na vsebinski ravni razvijali v sodelovanju s starejšimi in upoštevajoč njihove ideje, predloge, potrebe in želje. Tako Magda ni le prva aplikacija za starejše v Sloveniji, ampak predvsem konkreten odgovor na potrebe starejših uporabnikov. Z razvojem nove mobilne aplikacije tako ostajamo zvesti družbeni inovativnosti ter iskanju novih storitev in produktov za starejše. Ti so zagotovo ena najbolj ranljivih skupin, ki se še posebej težko sooča s hitro rastočim in neustavljivim tehnološkim, informacijskim in komunikacijskim razvojem. Magda je v prvi vrsti namenjena pomoči starejšim pri uporabi novih tehnologij ter približevanju novih priložnosti; preko nje bo starejšim omogočena boljša obveščenost, večja neodvisnost in dostop do različnih vsebin.«

Aplikacijo si lahko prenesete TULE.

 

Vir: Simbioza

(Visited 308 times, 1 visits today)
Close