10:19 dop AKTUALNO

7 nasvetov za bolj trajnostno nakupovanje pred novim šolskim letom

Novo šolsko leto je tako rekoč že za ovinkom in verjetno si tudi vaši otroci želijo novih šolskih potrebščin, oblačil in obutve. V nadaljevanju je 7 nasvetov, kako letos nakupovati bolj trajnostno.

Povsem običajno je, da si otroci želijo novih stvari ob vrnitvi v šolske klopi. Čeprav je večina otrok navdušena nad varovanjem okolja, a se ne zavedajo, kako njihove želje po novih stvareh postanejo še en kos plastike, ki se v njihovem življenju nikoli ne razgradi.

Kako lahko vi in ​​vaša družina nakupujete na okolju prijazen način?

1. Pogovorite se z otroki

Otroci zelo skrbijo za varovanje okolja, vendar so tudi njihovi možgani povezani z željo po novih stvareh, saj vznemirjenje pri nakupovanju okrepi hormon dobrega počutja – dopamin tudi pri otrocih. »Mnogi ljudje mislijo, da se dopamin sprosti, ko možgani prejmejo nagrado, vendar se dopamin dejansko sprosti v pričakovanju nagrade,« pravi Asha Patton-Smith, otroška in mladinska psihiatrinja pri Kaiser Permanente v Virginiji in še doda, da se kopičenje dopamina pojavi pred nakupom, nato pa z nakupom narašča.

Starši se zavedajte, da ste največji zgled svojim otrokom. Začnite tako, da otrokom pomagate kritično razmišljati o svoji porabi. Skupaj odgovorite na vprašanje: Kaj ta izdelek/stvar doprinese za pomoč okolju in na drugi strani, kako škoduje okolju? Če si želijo izdelka, ki pripotuje z drugega konca sveta, skupaj raziščite, kdo in kako je ta izdelek izdelal, s čim in kako dolgo je potoval do vašega doma. Najstniki lahko sami izračunajo stroške prevoza, koliko vode je bilo porabljene za pridelavo surovin. Tako bodo začeli razumeti, vpliv na okolje, ki je na prvi pogled očem skrito.

2. Pokažite jim vpliv na okolje

Skupaj obiščite odlagališče odpadkov ali center za recikliranje, ter jim na razumljiv način razložite, kaj se dogaja z izdelki in stvarmi, ki jih po nekaj tednih ali mesecih zavržejo, ker so si zaželeli nove. Povejte jim, da kljub temu da bo komunalno podjetje odpeljalo zavrženi izdelek, ta ne bo izginil, ampak bo na odlagališču ostal še dolga leta.

3. Izberite trajnejše stvari

Otroci imajo radi stvari, na katerih so upodobljeni njihovi najljubši junaki in v večini primerov gre za izdelke, ki so za enkratno uporabo oz. se jih po nekaj tednih naveličajo. V tem primeru lahko otroka povprašate: »Bi raje kupil tisto plastenko vode, na kateri je tvoj najljubši lik, ali bi raje izbral stekleničko za večkratno uporabo, kakršno imata mama in oče?« V tem primeru se bo otrok počutil pomembnega, ker se bo lahko sam odločil in se hkrati počutil bolj odraslega, ker bo izbral stekleničko kot jo imajo starši, a v njegovi najljubši barvi.

4. Kupujte kakovostne izdelke

Otroke spomnite, da so trendi, ki jih narekuje hitra modna, cenovno res ugodni na prvi pogled, a na dolgi rok so precej slabša izbira za naš planet kot kakovostni in dražji izdelki, ki trajajo dlje. Spomnite jih, da pri izdelavi hitre mode na drugem koncu sveta zelo pogosto sodelujejo njihovi vrstniki in da zato ne obiskujejo šol. Takšni izdelki tudi hitreje pristanejo na odlagališču odpadkov, kjer obremenjujejo okolje, zato raje kupite dražji izdelek, kot več cenejših.

5. Preverite željo čez nekaj dni

Si vaš otrok želi novo šolsko torbo kljub temu, da je lanska zelo lepo ohranjena? Recite mu, da boste torbo, ki si jo želi fotografirali in jo bosta naročila konec tedna. Počakajte, da vidite, če v naslednjih dneh povpraša, kdaj bosta naročila torbo. Če ne vpraša, pozabite na novo torbo, lanska bo v redu.

6. Priredite izmenjevalnico ali obiščite trgovine ponovne uporabe

Igrače, obleke in obutev, ki so lepo ohranjeni lahko pripravite za izmenjevalnico z otrokovimi prijatelji, kjer si jih bodo izmenjali. Kar na izmenjevalnici ostane, lahko skupaj odnesete v trgovino ponovne uporabe, kjer si lahko izbere, kar si želi iz druge roke.

7. Popravite, kar lahko

Na spletu poiščite videoposnetke, kako lahko športne copate očisti, da bodo spet videti kot nove, kako popraviti zadrgo itd. Otrok bo ponosen, vi pa tudi, če bo popravljena stvar zdržala še eno sezono ali vsaj mesec dni.

 

Vir: National Geographic

(Visited 113 times, 2 visits today)
Close