7:00 pop AKTUALNO

34.000 kilometrov: od leta 2013 hodi po poteh naših prednikov

Novinar National Geographica Paul Salopek je že od leta 2013 na svojevrstni misiji: prehoditi 21.000 milj (skoraj 34.000 kilometrov), da odkrije poti, po katerih so prvi ljudje hodili iz Afrike.

Projekt je poimenoval Pot iz raja (Out of Eden Walk), na njem pa poleg tega, da odkriva zgodovino, pokriva tudi aktualne dogodke, politiko, podnebne spremembe. Na svoj način s svojim ciljem: da bi počlovečil način poročanja in konzumiranja novic.

 

5 kilometrov na uro

Kot je povedal za Lonely Planet, gre primarno za pripoved, saj je želel podajati novice svetu na drugačen način. Tako je prišel na idejo prepletanja pohoda in poročanja. Njegov tempo je 5 kilometrov na uro in razkriva, koliko stvari zamudimo in spregledamo, ko preveč hitimo.

Sprva je menil, da mu bo pot vzela 7 let, zdaj po 7 letih pa ni še niti na polovici. Začel je v Afriki, prečkal Bližnji vzhod in Azijo, trenutno v Mjanmaru piše knjigo, saj ga je, kot mnoge, malce zaustavila epidemija Covid-19. V načrtu je pomorska pot do Amerike.

Poudarja, da je pomembno, da hodi po poteh naših prednikov, saj je to nekaj, kar je skupno celemu svetu, je družbeno kolektivna pot.

 

Vir: LP

(Visited 172 times, 1 visits today)
Close