284.131 prostovoljcev je lani opravilo 11.612.792 ur prostovoljskega dela

16 oktobra, 2020

Prostovoljstvo v Sloveniji ima dolgo tradicijo, je pomemben socialni korektiv družbe, prispeva k povezovanju organizacij in ljudi v lokalnih skupnostih ter omogoča ljudem, da si skozi prostovoljsko delo pridobijo neprecenljive izkušnje. 

 

“V letošnjem se je ob izbruhu epidemije koronavirusa ustavilo javno življenje, naš vsakdan je bil postavljen na glavo. Ljudje smo se znašli pred številnimi izzivi – delo od doma, šolanje na daljavo,
različni omejevalni ukrepi, vse to je po novem krojilo naše življenje. Ob epidemiji je bilo za pomoč prebivalkam in prebivalcem vsak dan aktiviranih na tisoče ljudi, katerih nepogrešljiv del so predstavljali ravno prostovoljci. V krizni situaciji se je ponovno izkazalo, kako pomembno je, da imamo organizirano in kakovostno prostovoljstvo, ki se lahko hitro odzove v različnih družbenih okoljih,” uvodoma povedo v Skupnem poročilu o prostovoljstvu v Sloveniji leta 2019.

Analiza podatkov, ki so jih zagotovile prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom, vpisane v vpisnik – v letu 2019 je oddalo poročilo o prostovoljskem delu v skladu z Zakonom o prostovoljstvu 1.986 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom – je pokazala, da je skupno število prostovoljcev, ki so opravljali prostovoljsko delo in so vodeni v vpisniku prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, 284.131, opravili pa so 11.612.792 ur prostovoljskega dela. Največ vpisanih prostovoljskih
organizacij in organizacij s prostovoljskim programom je v Osrednjeslovenski in Podravski regiji. Največ prostovoljskih ur na prostovoljca opravijo v Osrednjeslovenski regiji, medtem ko je število opravljenih prostovoljskih ur na posameznega prostovoljca najnižje na Primorsko-notranjskem. 56,91 % prostovoljcev je žensk.

Ministrstvo je podelilo tudi nagrade in priznanja: Nagrado za leto 2019 je prejela prostovoljka Julijana Kralj, priznanja za leto 2019 pa Neva Gregorec, Maja Kuzma Ganić in Gašper Zevnik.

“V organizacijah s prostovoljskim programom je bilo v letu 2019 skupno število prostovoljcev 12.892, medtem ko je bilo v letu 2018 skupno število prostovoljcev v organizacijah s prostovoljskim programom 10.154. Iz podatkov je razvidno, da je naraslo število prostovoljcev v organizacijah s prostovoljskim programom (javnih zavodih). Iz zbirnih podatkov za leto 2019 izhaja, da se je v lanskem letu v vpisnik vpisalo kar 46 javnih zavodov, posledično je tudi prostovoljcev in prostovoljskih ur v organizacijah s prostovoljskim programom več. V okviru prostovoljskih organizacij je bilo v letu 2019 opravljenih  11.334.490 ur prostovoljskega dela, medtem ko je bilo v organizacijah s prostovoljskim programom, ki so vpisane v vpisnik, opravljenih  278.302 prostovoljskih ur (196.082ur v letu 2018). Iz zbirnih podatkov je tako razvidno, da je tudi število  opravljenih prostovoljskih ur v organizacijah s prostovoljskim programom naraslo. Iz analize podatkov za leto 2019 je razvidno, da je skupno število prostovoljcev, torej prostovoljcev v prostovoljskih organizacijah in organizacijah s prostovoljskim programom, naraslo, povečalo pa se je tudi število opravljenih prostovoljskih ur,” poroča Slovenska filantropija.

 

Vir: Skupno poročilo

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 42 times, 1 visits today)