7:09 dop AKTUALNO

1,4 milijona podpisov v EU za ukinitev reje živali v kletkah

V petek, 2. oktobra 2020, na svetovni dan rejnih živali, je Evropska komisija prejela evropsko državljansko pobudo (EDP) Končajmo dobo kletk, ki jo je podpisalo 1,4 milijona ljudi po vsej Evropi.  Z njo so pozvali EU, naj ukine uporabo kletk. To pomeni enega najpomembnejših dni za rejne živali doslej.

“EDP Končajmo dobo kletk smo v konzorciju organizacij iz vse Evrope sprožili 11. septembra 2018 in jo končali točno leto dni kasneje, ko smo zbrali več kot 1,6 milijona podpisov.  Sledilo je obdobje overitve, v katerem smo zlahka dosegli prag 1 milijona podpisov, skupno 1.397.113 po vsej Evropi. Presegli smo tudi prag minimalnega števila podpisov v 18 članicah EU od potrebnih sedmih,” so ob tem povedali na DZZŽ Ljubljana.

“Vročitev EDP Končajmo dobo kletk je vrhunec velikih naporov 1,4 milijona prebivalcev Evrope, ki so se družno odzvali pozivu EU, naj se konča kruto zapiranje rejnih živali v kletke,” poudarjajo na društvu in dodajajo, da ogromna javna podpora pobudi potrjuje, da se državljani neizmerno zanimajo za dobrobit živali.

Slovenija je prispevala 3,553 podpisov.

Sedaj mora Evropska komisija prisluhniti in predstaviti konkretne zakonodajne predloge za odpravo uporabe kletk pri reji živali v EU.

Več kot 300 milijonov živali zaprtih v kletkah

Namen EDP Končajmo dobo kletk je doseči prenehanje uporabe kletk pri reji živali po vsej Evropi. Več kot 300 milijonov prašičev, kokoši, zajcev, rac, prepelic in telet po vsej EU je zaprtih v kletkah. Pri tem ima večina kletk rešetke, zelo omejen prostor, kar onemogoča živalim svobodno gibanje. “Kletke so krute in popolnoma nepotrebne,” pravijo na DZZŽ Ljubljana, ki je o tem več napisalo tudi na svoji spletni strani.

V Društvu za zaščito živali Ljubljana soo prepričani, da soo z vložitvijo EPD prestopili ciljno črto v največjem političnem pritisku za dobrobit rejnih živali v zgodovini. Izjemno so ponosni na to skupno zmago.

“Od vseh metod, ki jih uporabljamo za rejo živali, so kletke ena najslabših. Skrajni čas je, da Evropska komisija tako kruto ravnanje postavi v preteklost in osvobodi rejne živali, ki jih zadržujejo v kletkah. Življenje v kletki sploh ni življenje,” zaključujejo.

 

Vir: DZZŽ Ljubljana, www.endthecageage.eu

(Visited 332 times, 1 visits today)
Close