11:00 dop AKTUALNO

10 trikov s sodo bikarbono, ki bi jih moral poznati vsakdo

Če ste kdaj poskušali kakšne domače pripravke, zdravila ali poslušali nasvete svojih babic, ste verjetno opazili, da je soda bikarbona priljubljena sestavina le teh.

Od starih do novih trikov – soda bikarbona ali bolj strokovno natrijev hidrogenkarbonat, deluje kot pravi čudež. Jedilna soda bikarbona je nestrupena, vendar bodite pozorni, da resnično uporabljate le jedilno – brez aluminija. Zapomnite si naslednjih 10 trikov, ki vam bodo prihranili denar in skrbi!

Antacid za zgago

Ko jemo prehitro ali nekaj pikantnega, kislega, lahko naša želodčna kislina povzroči nepredvidljive reakcije. Čajna žlička sode bikarbone v 250 ml vode lahko pomaga nevtralizirati in pomiriti zgago.

Čistilo za zelenjavo in sadje

Glede na to, da danes večinoma ne vemo od kje prihajata zelenjava in sadje v trgovini, je dobro da ju pred zaužitjem in kuhanjem dobro operemo. In če ne bi radi jedli zelenjave ali sadja z okusom po milu, poskusite s sodo bikarbono. Ta bo temeljito očistila in za seboj ne bo pustila nobenega okusa.

Pripravimo si kopel

Kot smo slišali že tisočkrat – smo tisto, kar vnašamo v svoje telo. Pripravimo si kopel z sodo bikarbono, ki bo prodrla globje v kožo in jo alkalizirala in razstrupila. V kopel vmešajte približno 5 žlic sode in uživajte v razstrupljanju.

Očistite otroška oblačila

Večina detergentov vsebuje težke kovine in druge toksine, sredstva za odstranjevanje madežev in neprijetnih vonjav pa so pogosto izredno kisla in škodljiva za človeško kožo, zlasti za malčke in otroke. Zmešajte 1 žlico sode bikarbone z eno skodelico vode in mešanico podrgnite po madežih.

Odstranimo neprijetne vonjave

Se tudi vi neprijetnih vonjav v čevljih lotite s spreji, ki jih kupite v trgovini? Namesto raznoraznih sprejev, ki vsebujejo različne kemikalije in onesnažujejo okolje, poskusimo neprijetne vonjave odstraniti s sodo bikarbono. Malo sode potresemo po vložku v čevlju in pustimo delovati.

Oskrbimo pike žuželk

Tople poletne večere, ko se sproščamo na terasi, imamo vsi radi. Kaj pa je tisto, kar nihče ne mara? Polno pikov po telesu, ki neprijetno srbijo. Ja, tako je – komarji! Poskusite zmešati malo sode z vodo, da dobite gosto pasto in z njo namažite komarjeve pike. Soda bikarbona bo zmanjšala neprijetno srbečico.

Domači dezodorant

O tem, da soda deluje kot dezodorant, ste morda že slišali. Pa ste tudi poskusili? Kupljeni dezodoranti vsebujejo nevarne kemikalije, kot je aluminij, ki ga pogosto povezujejo z rakom. Poskusite raje pod pazduho nanesti nekaj sode bikarbone.

Zobna pasta

Občasno lahko zobni pasti dodate nekaj sode bikarbone. Zmešajte čajno žličko vode, čajno žličko sode in malo zobne paste. Soda bikarbona bo temeljiteje očistila vaše zobe in jih naredila bolj bele.

Jabolčni tonik

Domači jabolčni kis ima polni pozitivnih lastnosti – uravnava probiotike v črevesju, poveča imunsko odpornost, itd. Kozarec vode z žlico jabolčnega kisa je zato morda že vaša stalnica vsako jutro. Poskusite jabolčnemu toniku premešati še čajno žličko sode bikarbone, ki bo nevtralizirala kislost in tako olajšala prebavo.

Pomoč na vrtu

Obstaja tisoče razprav o pesticidih in njihovih škodljivih posledicah na nas in okolje. A vsi vemo, da so tudi plesen, črvi in druge žuželke na vrtu lahko škodljive in nadležne, saj uničujejo naš pridelek. Poskusite z naslednjim trikom. Raztopite čajno žličko sode bikarbone v litru vode in z njo nato popršite rastline. Soda bikarbona bo odgnala hrošče in glivice, ki bi napadle vašo zelenjavo ali rože.

 

(Visited 1.000 times, 4 visits today)
Close