LOGO_LUPA_web

Dom pod Završnico

september 25, 2019
Petra Nastran
Foto: Simon Bohinec

Dom pod Završnico stoji na zgornji Smokuški planini pod Pungartom na Zelenici, ob izviru potoka Završnica. Zanesljivo zavetje mu dajeta vrhova Begunjšica in Vrtača, do njega pa vodi veliko krajših in dolgi poti. Tokrat sem se zapeljala do nekdanjega mejnega prehoda Ljubelj, od koder sem po prijetni karavanški poti hodila uro in pol.

Novo pohištvo in sistem ogrevanja

V Domu so nam povedali: “V letošnjo sezono smo vstopili z novim pohištvom v jedilnici in sobah in novim sistemom okolju prijaznejšega ogrevanja. Oboje smo namestili s pomočjo evropskih sredstev v sklopu projekta Alpe Adria Karavanke. Ob vhodu v dom se nahaja javno dostopni AED.

Obiskovalcem ponujamo udobno prenočevanje v prijaznih, pozimi ogrevanih sobah z novimi ležišči. V naši kuhinji pripravljamo domačo “planinsko” hrano – poleg jote in ričeta tudi pasulj in vampe, klobaso s kislim zeljem, žgance, kislo mleko, štruklje, ajdove krape in seveda štrudelj.«

Polnilnica e-koles

Dom ima lastno vodno zajetje ter elektriko iz javnega omrežja. Od lanske jeseni je obiskovalcem na voljo tudi polnilnica električnih koles, saj je dom sicer vse bolj priljubljena točka gorskih kolesarjev, obišče nas tudi veliko konjenikov.

V kraljestvu Karavank

Od doma vaš pogled zanese na Blejsko jezero s Spodnjimi bohinjskimi gorami, severna pobočja Begunjščice in južna pobočja Vrtače. Zahodno od doma se dvigajo pobočja Srednjega vrha.

Prijeten izlet za nekaj uric, če nas v dnevu čakajo še drugi načrti.

(Visited 86 times, 1 visits today)