Avtor IF, foto: adobestock 8:47 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Poznate ta sadež, imenovan tudi hrana bogov, brez katerega si marsikdo ne predstavlja sladice?

Enkraten okus semen neobičajnih plodov so znali ceniti že Indijanci Azteki, ki so pripravljali napitek iz kuhanih zrn imenovan xocolatl. Namenjen je bil samo vladarjem.

Kakav pridobivajo iz semen sadeža kakavovca, katerega latinsko ime je Theobroma cacao, kar pomeni hrana bogov. Manjše drevo izvira iz Srednje Amerike.

Nad kakavom je bil navdušen tudi Krištof Kolumb, ki je leta 1502 zrna pripeljal v Evropo. Sprva napitka ni nihče maral, v 17. stoletju pa je začel postajati priljubljen. A še dolgo so si ga lahko privoščili le najbolj premožni.

Polkilska čokolada z enega drevesa …

Do sedem metrov visoka drevesa kakavovca so prepoznavna po velikih ovalnih sadežih. V pol leta se razvijejo iz rdečih in belih cvetov, ki v šopih rastejo kar iz debla. V času zorenja se sadeži spremenijo iz zelenih v rumene, oranžne ali rdečkasto-rjave plodove, znotraj katerih se nahajajo dragocena semena čokoladne barve. Sadeži so dolgi do trideset centimetrov, težki okoli pol kilograma, v vsakem pa je 30 do 50 semen velikosti mandljev.

Celoletni pridelek enega drevesa, ki ima običajno okoli petindvajset sadežev, zadostuje komaj za pol kilograma čokolade! Drevesa rastejo v senčnih deževnih gozdovih, vendar hibridne vrste namenjene za gojenje dobro uspevajo v nasadih na čistinah. Najboljši sadeži kakavovcev prihajajo iz tropskih dežel ob ekvatorju.

Od zrn kakavovca do sladice

Postopek po katerem iz kakavovih zrn pridemo do priljubljenih slaščic je dolgotrajen. S kakavovčevimi sadeži pa se je mogoče posladkati kar takoj! Z nožem odpremo debelo lupino pod katero so skrita semena. Velika rjava semena pod usnjato lupino obdaja mehko belo meso prijetnega sladko kislega okusa.

Semena teden dni sušijo na soncu, da izgubijo kaljivost in grenkobo. Nato jih pražijo in zmeljejo v maso iz katere izstisnejo olje, ter ločijo kakav in kakavovo maslo. Iz kakava, fino mletega sladkorja, kakavovega masla in začimb naredijo gosto tekočo zmes ter jo posušijo pri povišani temperaturi in čokolada je tu! Razmerja med osnovnimi sestavinami in dodatki pa so skrbno čuvani recepti izdelovalcev.

Ne le omamen okus, temveč tudi zdravje

Kakavova zrna vsebujejo veliko mineralov in vitaminov ter drugih za telo koristnih snovi, ki vplivajo tudi na dobro razpoloženje.

Zanimivo pa je, da je čokolada v večji količini škodljiva za živali, tudi za pse in mačke.

(Visited 14.853 times, 1 visits today)
Close