LOGO_LUPA_web

naj_obcina_2017_logo

Vsebina

PREHRANA

                                                 VSAK MESEC V LUPI - RECEPTI TRADICIONALNIH SLOVENSKIH JEDI!

 

Sladoled, poln zdravja: iz kokosovega mleka in kurkume!

Kdo se poleti ne sladka in hladi s sladoledom? Hkrati vsi prav dobro vemo, da so kupljeni sladoledi polni dodatkov, doma pripravljeni so že v osnovi bolj zdravi. Našli pa smo recept, ki vsebuje prav zdrave sestavine! Sestavine: 4 dcl kokosovega mleka 2 dcl kokosove smetane skodelica surovih indijskih oreškov…

9 znakov, da vam primanjkuje magnezija, in 9 živil, bogatih z magnezijem

Magnezij je nujno potreben mineral za naše telo. Za delovanje ga potrebujejo vsi naši organi, predvsem pa srce, mišice in ledvice. Če nam primanjkuje magnezija, nam telo pošilja naslednje znake: utrujenost, šibkost nenormalen ritem bitja srca trzanje ali krče v mišicah šibkost v mišicah nizek krvni tlak slabost anksioznost vrtoglavica…

Mamina veganska kuhinja: ‘Harmonika krompir’, vmes pa nogometna tekma

Današnje kosilo bi morala začeti pripravljati že ob enih zjutraj, da bi bilo gotovo ob treh popoldan. Šala mala. Skratka, lani decembra, po čričkasto je to 100 let nazaj, smo imeli idejo, da si bomo med prazniki spekli harmonikast krompir. In po nekem čudnem ključu so decembrske počitnice minile prej…

Kuhano ali presno?

Presnojedstvo sega v 19. stoletje in eden njegovih prvih podpornikov, zdravnik švicarskih korenin Maximilian Bircher-Benner, je trdil, da si je z uživanjem surovih jabolk pozdravil blago zlatenico. Tako je začel eksperimentirati s presno hrano, odprl je celo svojo kliniko, v kateri je pridobival svoje privržence. Kljub temu, da vedno več…

Kvinoja – beljakovinska bomba, ki jo jedo tudi astronavti

Kvinoja je živilo, ki izhaja iz Južne Amerike. Je bogata z beljakovinami, ne vsebuje glutena in dobro vpliva na zdravje srca in mišic. Zaradi bogate vsebnosti škroba jo mnogi sicer zamenjujejo z žitarico, vendar to ni. Bila naj bi namreč v sorodu s špinačo, tako da lahko njene liste pripravimo…

Ledena kava za vse okuse

Ledena kava kot vrhunec poletnega uživanja ima ogromno različic. Prileže se skozi ves dan ter nas poživi in ohladi hkrati. Tudi zjutraj je nadvse primerna, saj lahko tako združimo jutranje poživilo in zajtrk. Sladoled in smetana, ki ju dodamo v jutranjo kavo, naredita iz nje poln jutranji obrok. Pripravili smo…

Urbani čebelar Gorazd Trušnovec ponuja panj ‘v najem’

Želite svoj med, pa nimate dovolj časa, znanja, opreme in denarja za odgovorno celoletno ukvarjanje s čebelami? Zdaj lahko najamete panj! Trenutno je na terenu po Ljubljani nameščenih 30 panjev s čebeljimi družinami. Društvo Urbani čebelar ponuja inovativno storitev v našem prostoru: če želite imeti svoj med oziroma popoln nadzor…

Red Hot Chilli Peppers – za zdravje in dieto

Čili je vrsta rdeče, rumene in zelene paprike Capsicum, poznana po svojem pekočem okusu. Najbolj poznana sta kajenski in jalapenos, v kuhinji in zdravilstvu pa se navadno uporablja v manjših količinah. Edinstvene sestavine s posebnimi učinki Kapsaicin je pekoči alkaloid in glavna učinkovina čilija z značilnim pekočim okusom in številnimi…

Večinoma jemo slovenska jajca iz baterijske reje

Sodeč po zadnjih dostopnih podatkih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v letu 2015 stopnja samooskrbe z jajci znašala 92,4 %. Domača poraba jajc za isto leto je znašala 25,4 tisoč ton, od tega za prehrano 23 tisoč ton (približno 383 milijonov jajc). Povedano drugače, povprečen Slovenec je pojedel…

Jabolko – ‘sveti’ sadež našega zdravja, ki pa ga ne cenimo dovolj

Za zdravo delovanje našega organizma so jabolka bogato skladišče mineralov, vitaminov in drugih pomembnih snovi. Zaužitje dveh jabolk na dan zmanjša holesterol in tveganje za srčna obolenja, preprečuje razvoj rakavih celic in pešanje možganskih sposobnosti, blaži revmatične težave, ugodno deluje na sladkorno bolezen, z njimi lahko vzdržujemo primerno telesno težo…