LOGO_LUPA_web

Vsebina

PREHRANA

                                                 VSAK MESEC V LUPI - RECEPTI TRADICIONALNIH SLOVENSKIH JEDI!

 

Limona – zakladnica vitaminov in antidepresiv za naše telo

  Mnogokrat lahko slišimo o uporabi cele limone, vključno z lupino. Tako vam limona, ne le doda edinstveni okus vaši hrani in pijači, ampak tudi bogat zalogaj vitaminov. Limone so odličen vir vitaminov, ki so koristni za naše telo. Zaradi pesticidov njeno lupino ponavadi zavržemo, a če kupujemo organske bio…

Problematični fosfati v živilih

Fosfor je za normalno delovanje telesa nujno potreben mineral. Njegovo pomanjkanje v prehrani človeka pa je izjemno redko, saj se nahaja v mnogih živilih. Po drugi strani so pretirani vnosi fosforja škodljivi. Fosfor namreč zavira absorpcijo nekaterih drugih mineralov, še posebej kalcija, katerega pomanjkanje je  med prebivalci Slovenije, kot pojasnjujejo…

Kumkvat – zlata pomaranča

Rumeno oranžni sadeži izvirajo iz južne Kitajske, kjer ime pomeni 'zlata pomaranča'. Nekdaj so jim pravili tudi mali dragulji iz družine citrusov, čeprav ga uvrščamo v drug botanični rod - fortunella margarita. Lahko so ovalni ali pa okrogli. Dosegajo velikost do 4 cm. Sadeži imajo zelo tanko lupino, zato je…

Vse o česnu – v 8 točkah

Od nekdaj je veljal za enega izmed najbolj zdravih živil ter zaveznika srca in možganov. Našli smo odgovore, koliko naj ga na dan zaužijemo, kako se izogniti slabemu zadahu, ali drži, da kuhan česen izgubi večino svojih zdravilnih lastnosti in še marsikaj. #1 Priporočena dnevna količina Najmanjši odmerek je strok…

Protivnetni muffini? Zakaj pa ne!

Pecivo ponavadi enačimo z ne ravno zdravo izbiro. A ker se bliža december in bo peka slaščic bolj pokosta smo izbrskali recept za muffine, ki so pravzaprav zelo zdravi - saj vsebujejo kup živil, ki delujejo protivnetno. Pravšnji za ta čas! Sestavine: 1 manjši sladek krompir, pečen 3 jajca, stepena…

Kaj jedo ljudje po svetu?

Dnevna prehrana ljudi variira med posameznimi državami po svetu. Na to vplivajo navade ljudi, lokalna pridelava hrane, razvoj industrije itd. National Geographic se je lotil raziskovanja in predstavil poseben graf, ki pokaže, česa največ pojedo ljudje v posameznih državah in kako se je njihova prehrana spreminjala skozi leta. Raziskujte, kako…

Sladkorna pesa ponovno s slovenskih polj

Ormoška zadruga Kooperativa Kristal po več letih na slovenskih poljih ponovno prideluje sladkorno peso. Kot pravijo v zadrugi, naj bi ta teden predvidoma končali s spravilom, ki poteka normalno kljub manjšim predvidenim težavam (dež, strojelom). Celoten odvoz pese do hrvaškega partnerja Viro tvornica šečera d.d. iz Virovitice naj bi opravili…

Boreč – s cvetovi popestrimo jedi

Boreč (Borago officinalis), dobre pol metra visoka rastlina z dlakastimi listi, se ponaša s sinje modrimi cvetovi zvezdaste oblike. Solatna dišavnica in zdravilna rastlina, ki izvira z Bližnjega vzhoda, se še novembra ponaša z lepimi cvetovi. Boreč krepi srce in možgane ter pospešuje potenje. Kumarični okus Enoletnica z žametastimi sivo…

Čas za zlata jabolka

Že konec oktobra se lahko začnemo sladkati s sladkimi oranžno rumenimi sadeži – kakiji. Ker prihaja rastlina iz Daljnega vzhoda, jo nekateri imenujejo tudi vzhodno ali zlato jabolko. Že od nekdaj so cenili njegovo prehransko vrednost, o čemer priča botanično ime diospyros – hrana bogov. Rastejo na visokem drevesu Do…

Topinambur: jesensko-zimski posladek z vrta

V hladnejših mesecih skoraj ni več zelenjave, ki bi še obstala na domačem vrtu. Med izjeme seveda sodijo gomoljnice, a tudi te le, dokler zemlja ne zamrzne globlje. Ena manj običajnih a zelo uporabnih je topinambur. Ameriškega sorodnika sončnic pri nas poznamo tudi pod imenom laška ali svinjska repa, saj…