LOGO_LUPA_web

Vsebina

PREHRANA

                                                 VSAK MESEC V LUPI - RECEPTI TRADICIONALNIH SLOVENSKIH JEDI!

 

Kaj jedo ljudje po svetu?

Dnevna prehrana ljudi variira med posameznimi državami po svetu. Na to vplivajo navade ljudi, lokalna pridelava hrane, razvoj industrije itd. National Geographic se je lotil raziskovanja in predstavil poseben graf, ki pokaže, česa največ pojedo ljudje v posameznih državah in kako se je njihova prehrana spreminjala skozi leta. Raziskujte, kako…

Sladkorna pesa ponovno s slovenskih polj

Ormoška zadruga Kooperativa Kristal po več letih na slovenskih poljih ponovno prideluje sladkorno peso. Kot pravijo v zadrugi, naj bi ta teden predvidoma končali s spravilom, ki poteka normalno kljub manjšim predvidenim težavam (dež, strojelom). Celoten odvoz pese do hrvaškega partnerja Viro tvornica šečera d.d. iz Virovitice naj bi opravili…

Boreč – s cvetovi popestrimo jedi

Boreč (Borago officinalis), dobre pol metra visoka rastlina z dlakastimi listi, se ponaša s sinje modrimi cvetovi zvezdaste oblike. Solatna dišavnica in zdravilna rastlina, ki izvira z Bližnjega vzhoda, se še novembra ponaša z lepimi cvetovi. Boreč krepi srce in možgane ter pospešuje potenje. Kumarični okus Enoletnica z žametastimi sivo…

Čas za zlata jabolka

Že konec oktobra se lahko začnemo sladkati s sladkimi oranžno rumenimi sadeži – kakiji. Ker prihaja rastlina iz Daljnega vzhoda, jo nekateri imenujejo tudi vzhodno ali zlato jabolko. Že od nekdaj so cenili njegovo prehransko vrednost, o čemer priča botanično ime diospyros – hrana bogov. Rastejo na visokem drevesu Do…

Topinambur: jesensko-zimski posladek z vrta

V hladnejših mesecih skoraj ni več zelenjave, ki bi še obstala na domačem vrtu. Med izjeme seveda sodijo gomoljnice, a tudi te le, dokler zemlja ne zamrzne globlje. Ena manj običajnih a zelo uporabnih je topinambur. Ameriškega sorodnika sončnic pri nas poznamo tudi pod imenom laška ali svinjska repa, saj…

Privlačna nešplja

Nešpljo v naših vrtovih vidimo bolj poredko. Kljub temu, da so sadeži izredno lepi na pogled, pa zaradi sprva trpkega okusa niso posebno priljubljeni. Izvira s Kavkaza in zato v času zimskega mirovanja prenese tudi zelo nizke temperature. Vseeno najbolje uspeva v območjih kjer uspeva tudi vinska trta. Plodove moramo…

Pripravimo si čaj indijansko poletje!

Ste opazili, da je končno prišlo dolgo pričakovano indijansko poletje? To je čas, ko se poletje prikrade v jesen, temperature čez dan presežejo mejo dvajsetih stopinj in lokali po mestu odložijo s pospravljanjem poletnih vrtov ter postavljanjem grelcev, čeprav so večeri že zelo primerni za kakšno skodelico čaja. Naj bo…

Dober tek, Slovenija!

Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-20125, ki ga koordinira Ministrstvo za Zdravje in ga je julija 2015 podprl Državni zbor, je odziv države na porast debelosti in kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni in različne vrste raka. Sodoben način življenja in debelost Slovenija…

Amarant – slovenska ekološka semenarska hiša

Blagovna znamka Amarant je letos aprila praznovala 10. obletnico obstoja. Toliko časa že organizira slovensko pridelavo ekoloških semen v sodelovanju z ekološkimi kmetijami po celi Sloveniji. Je prva in zaenkrat edina slovenska ekološka semenarska hiša. Prav tako trenutno edina, ki ekološko seme za prodajo prideluje v Sloveniji. [caption id="attachment_18415" align="alignnone"…

7 zdravih jesenskih ‘super’ živil

Zdravo prehranjevanje je osnova za zaščito telesa pred boleznimi. Jesen je bogata s sadjem in zelenjavo, ki sta na zdravem jedilniku najbolj pogosto zastopani skupini živil. Katera pa so tista jesenska 'super' živila? Izbrali smo jih sedem. #1 Buče Buče so bogate z betakaroteni, hkrati pa imajo veliko vlaknin, nimajo…