LOGO_LUPA_web

Romunskega risa Goruja izpustili v naravo

maj 14, 2019
european lynx (lynx lynx) illuminated by soft sunlight

Danes so v Loškem Potoku v naravo izpustili risa Goruja. Risa, ki so ga pred dobrimi dvemi tedni pripeljali iz Romunije v Slovenijo, so do danes namestili v prilagoditveno oboro v Loškem Potoku, kjer se je prilagajal na novo okolje.

V tem času so zanj skrbeli lovci lovske družine Loški Potok skupaj z odgovorno veterinarko in člani projektne ekipe LIFE Lynx. Na ta način  so  zmanjšali možnosti, da bi ris po izpustu odtaval daleč stran od mesta izpusta in ostal brez stika s sovrstniki.

Foto: Life Lynx

Prva dva, ki bosta reševala Dinarsko populacijo risa

V začetku maja so, prav tako v okviru projekta LIFE Lynx, v hrvaškem Nacionalnem parku Risnjak izpustili risa Doruja. Goru in Doru sta prva dva risa od skupno 14, ki naj bi pomagali rešiti Dinarsko – JV alpsko populacijo risa pred izumrtjem. Oba risa sta opremljena s telemetrično ovratnico, s pomočjo katere bodo spremljali in ugotavljali, kako se risa vključujeta v populacijo.

Ob današnjem izpustu je Rok Černe, koordinator projekta LIFE Lynx, povedal: “Preselitev risov iz Romunije je zgodovinskega pomena z vidika varovanja in ohranjanja vrste na evropskem nivoju, saj sta to prva risa, ki sta bila preseljena iz Romunije. Izvorna država vseh ostalih risov v zahodni Evropi je Slovaška.”

 

Vir. LifeLynx

 

(Visited 77 times, 2 visits today)