Znanstveniki so se zedinili: to je hrana št. 1 za ohranjanje mladosti

Kaj, če vam povemo, da obstaja skrivnost kako ostati mlad in imate do nje takojšnji dostop? Staranje je vedno znova aktualna tema, ki zanima tudi znanstvenike. Ti so pred kratkim ugotovili kako lahko ohranimo mladost.

V 12 mesecev dolgi raziskavi so znanstveniki raziskovali vpliv določenih živil na miši. Odkrili so, da so starejše miši, ki so jih hranili z vodo, ki je imela dodano naravno spojino imenovano nikotinamid mononukleotid, bile bolj zdrave in so uživale v več različnih koristih. Imele so boljše skeletne mišice, izboljšano inzulinsko občutljivost, izboljšano aktivnost jeter in oči, so bile bolj aktivne, imele boljši imunski sistem in so izboljšale tudi svojo telesno težo. Spojino nikotinamid mononukleotid najdemo v brokoliju, kumarah, zelju in avokadu. Tako je, rezultati so pokazali, da lahko s povečanjem takšne zelenjave upočasnimo proces staranja.

10 koristi uživanja brokolija

Poleg koristnih lastnosti proti staranju pa ima uživanje brokolija tudi druge koristne lastnosti.

  1. appetite-1238250_webV boj z rakom: Brokoli in druga zelenjava iz družine križnic (cvetača, brstični ohrovt, zelje) pomagajo v boju z rakom in dvigne naš imunski sistem.
  2. Zmanjšuje holesterol: Je poln topnih vlaknin, ki nase vežejo holesterol in ga odplaknejo iz našega telesa.
  3. Zmanjšuje alergične reakcije in vnetja: Vsebuje zelo veliko omega 3 maščobnih kislin, ki imajo proti vnetne lastnosti.
  4. Močan antioksidant: Je poln vitamina C, ki je dober za naš imunski sistem.
  5. Zdrave kosti: Vsebuje veliko kalcija in vitamina K, ki sta ključna za vitalne, zdrave kosti in sta preventiva pri osteoporozi.
  6. Zdravo srce: Proti vnetne lastnosti brokolija pomagajo pri poškodovanih krvnih žilah, ki jih povzročajo vnetja pri različnih boleznih.
  7. Dietno živilo: Ima malo ogljikovih hidratov in veliko vlaknin, ki pomagajo pri prebavi, zaprtju in ohranja nizek nivo sladkorja v krvi.
  8. Odličen za detoksikacijo: Visoka vsebnost vlaknin pomaga iz telesa odplakniti toksine.
  9. Zdrava koža: Pri zdravi koži ni pomemben le zdrav lest, ampak tudi odpornost. Antioksidanti, vitamin C, minerala baker in cink v brokoliju pomagajo pri vzdrževanju zdrave kože.
  10. Zdrave oči: Brokoli vsebuje beta karoten, vitamin A, fosfor in druge vitamine, kot so B kompleks, vitamin C in E. Vse to so bogata hranila, ki ohranjajo naše oči zdrave.

Preberite tudi:

Kranjska Gora (Foto: Alan Kosmač, Sidarta d.o.o., www.slovenia.info)
Vsakodnevni sprehod v naravi: 18 pozitivnih učinkov na zdravje

...  če pa hodimo v naravi, je ta pomoč še večja. Znanstveniki s Stanforda so prepričani, da so ugotovili, zakaj čas v naravi ...

Oves, za sladko spanje in še kaj

Zaradi svojega pomirjujočega delovanja oves v zadnjem času pridobiva na pomenu – ne samo kot pomoč pri specifičnih dietah, ampak tudi v obliki  ...

meditacija_spanje
Meditacija za dober spanec

Meditacija je umiritev uma, da lahko slišimo srce in svojo dušo. Ko izgubimo stik s seboj, s tem kar smo in ko ne vemo več, česa si sploh želimo, ...

DSC_0007
Brez darovanja organov mene že 11 let ne bi bilo

Tina Belej, 33-letna diplomirana kulturologinja, se je pri 22 letih soočila s hudim obolenjem jeter, zaradi česar je morala na nujno transplantacijo ...