Živila, ki zmanjšujejo stres

november 8, 2018

Stres oropa naše telo vitaminov in mineralov, ki pomagajo pri njegovem obvladovanju, zato ob naslednjem stresnem dogodku posezite po naslednjih živilih, ki dokazano zmanjšujejo napetost.

Losos – izniči učinke adrenalina in kortizola na stresne hormone, zato je eno izmed boljših živil proti stresu.

losos

 

Jedilni oslez ali okra – rastlina iz družine slezenovk, ki izhaja iz južne Afrike, vsebuje vitamin B, ki proizvaja dopamin – srečni hormon.

okra

 

Ovsena kaša – kompleksni ogljikovi hidrati povečujejo proizvodnjo serotonina, možganske kemikalije, ki zmanjšuje stresne hormone.

ovseni-kosmici

 

Temna čokolada – antioksidanti v kakavu dokazano pomagajo sprostiti krvne žile in znižati krvni tlak.

temna-cokolada

 

Regrat – mentalni stres lahko zniža pH našega telesa, zaradi česar je to bolj kislo. Regrat s svojo alkalnostjo pomaga nevtralizirati pH kisline v telesu in se tako bori proti stresu.

regrat

 

Kivi – sadež poln triptofanov. Aminokisline triptofan se pretvorijo v serotonin, ki pomirja naše živce in stabilizira naše razpoloženje.

kivi

 

Špinača – ko smo pod stresom se naše mišice zakrčijo, ne moremo jasno razmišljati, imamo težave s spanjem in krvnim tlakom. Vse te simptome lahko odpravi magnezij, ki ga najdemo v špinači.

spinaca

 

Zeleni čaj – Aktivno hranilo, ki ga najdemo v zelenem čaju, je aminokislina teanin. Te sproščajo um, ne da bi prispevale k zaspanosti.

zeleni-caj

 

Sončnična semena – Stres velikokrat vpliva tudi na nadledvično žlezo. Sončnična semena so polna vitamina B5, ki podpira funkcijo nadledvične žleze, kar pa je ključno pri obvladovanju stresa.

soncnicna-semena

 

Pomaranče – pomaranče in tudi drugi agrumi vsebujejo inozitol, naravno nastajujočo obliko vitamina B, ki ga potrebujejo naši možgani. Inizitol podpira čustveno zdravje in pozitivno razpoloženje.

pomaranca

 

Matcha prašek – eno od superživil, ki je bogato z aminokislino teanin. Pravzaprav ga vsebuje do petkrat več kot zeleni čaj.

matcha-prasek

 

Orehi – ko je telo pod stresom, se krvni tlak zviša. Orehi dokazano znižujejo krvni tlak in tudi slab (LDL) holesterol.

orehi

 

Korenje – je eno izmed najboljših živil pri zmanjševanju stresa. Žvečenje korenja naj bi namreč sproščalo napetosti v čeljusti, ki pa je glavno področje, kjer se nabira stres. Žvečenje pomaga preusmeriti pozornost in pomaga pri izločanju napetosti.

korenje

(Visited 191 times, 27 visits today)

Preberite tudi:

diabetes
Sladkorna bolezen v Sloveniji: Kje smo in kam gremo?

Podobno kot v številnih drugih državah, tudi v Sloveniji ugotavljamo naraščanje pogostosti sladkorne bolezni, ki je s spremljajočo obolevnostjo i ...

naron_4
Špansko mesto na skupinski dieti

V oddaljenem kotičku severozahodne Španije, v Galiciji, se nahaja Narón. Ta je prišel na svetovne naslovnice po tem, ko so se njegovi prebivalci o ...

ginger-1918107_960_720
Zvarek, ki nas bo varoval pred prehladi

...  vode pristavimo na ogenj. Počakamo, da zavre, nato vanjo stresemo nariban ingver in pustimo, da se na nizkem ognju 30–40 minut. ...

Kranjska Gora (Foto: Alan Kosmač, Sidarta d.o.o., www.slovenia.info)
Vsakodnevni sprehod v naravi: 18 pozitivnih učinkov na zdravje

Vsi vemo, da je vsakodnevno gibanje pomemben del zdravega načina življenja. Strokovnjaki priporočajo vsaj 30 min hoje dnevno, če je ta v naravi, b ...