Živila, ki zmanjšujejo stres

november 8, 2018

Stres oropa naše telo vitaminov in mineralov, ki pomagajo pri njegovem obvladovanju, zato ob naslednjem stresnem dogodku posezite po naslednjih živilih, ki dokazano zmanjšujejo napetost.

Losos – izniči učinke adrenalina in kortizola na stresne hormone, zato je eno izmed boljših živil proti stresu.

losos

 

Jedilni oslez ali okra – rastlina iz družine slezenovk, ki izhaja iz južne Afrike, vsebuje vitamin B, ki proizvaja dopamin – srečni hormon.

okra

 

Ovsena kaša – kompleksni ogljikovi hidrati povečujejo proizvodnjo serotonina, možganske kemikalije, ki zmanjšuje stresne hormone.

ovseni-kosmici

 

Temna čokolada – antioksidanti v kakavu dokazano pomagajo sprostiti krvne žile in znižati krvni tlak.

temna-cokolada

 

Regrat – mentalni stres lahko zniža pH našega telesa, zaradi česar je to bolj kislo. Regrat s svojo alkalnostjo pomaga nevtralizirati pH kisline v telesu in se tako bori proti stresu.

regrat

 

Kivi – sadež poln triptofanov. Aminokisline triptofan se pretvorijo v serotonin, ki pomirja naše živce in stabilizira naše razpoloženje.

kivi

 

Špinača – ko smo pod stresom se naše mišice zakrčijo, ne moremo jasno razmišljati, imamo težave s spanjem in krvnim tlakom. Vse te simptome lahko odpravi magnezij, ki ga najdemo v špinači.

spinaca

 

Zeleni čaj – Aktivno hranilo, ki ga najdemo v zelenem čaju, je aminokislina teanin. Te sproščajo um, ne da bi prispevale k zaspanosti.

zeleni-caj

 

Sončnična semena – Stres velikokrat vpliva tudi na nadledvično žlezo. Sončnična semena so polna vitamina B5, ki podpira funkcijo nadledvične žleze, kar pa je ključno pri obvladovanju stresa.

soncnicna-semena

 

Pomaranče – pomaranče in tudi drugi agrumi vsebujejo inozitol, naravno nastajujočo obliko vitamina B, ki ga potrebujejo naši možgani. Inizitol podpira čustveno zdravje in pozitivno razpoloženje.

pomaranca

 

Matcha prašek – eno od superživil, ki je bogato z aminokislino teanin. Pravzaprav ga vsebuje do petkrat več kot zeleni čaj.

matcha-prasek

 

Orehi – ko je telo pod stresom, se krvni tlak zviša. Orehi dokazano znižujejo krvni tlak in tudi slab (LDL) holesterol.

orehi

 

Korenje – je eno izmed najboljših živil pri zmanjševanju stresa. Žvečenje korenja naj bi namreč sproščalo napetosti v čeljusti, ki pa je glavno področje, kjer se nabira stres. Žvečenje pomaga preusmeriti pozornost in pomaga pri izločanju napetosti.

korenje

(Visited 285 times, 2 visits today)

Preberite tudi:

modri-ponedeljek
Modri ponedeljek – najbolj depresiven dan v letu

Počitnic in praznikov je konec, novoletne zaobljube prelomljene in zdi se vam, da se prehlada nikakor ne morete znebiti. Utrujeni, preobremenjeni ali ...

kombuca-3
Vse o kombuči – »eliksirju življenja«

O kombuči v zadnjem desetletju slišimo vedno več. Morda ste jo celo že poizkusili? Pa veste kaj to pravzaprav sploh je in za kaj vse je koristna?  ...

salad-3434616_640
Otroci ne marajo zdrave hrane – kaj pa zdaj?

Zdrava prehrana je pogosta tema tako v medijih kot v pogovorih med ljudmi. Razprave o tem, kaj je zdravo jesti in kaj ne, so med laično javnostjo nem ...

man-2806396_640
5 navad, ki vam lahko podaljšajo življenje za vsaj 12 let

Nasvetov za dolgo življenje je že nešteto. In ne le to, marsikdaj si med seboj nasprotujejo. Pijte kavo, ne pijte kave in podobno.  Nedavna har ...