LOGO_LUPA_web

Špansko mesto na skupinski dieti

oktober 30, 2018

V oddaljenem kotičku severozahodne Španije, v Galiciji, se nahaja Narón. Ta je prišel na svetovne naslovnice po tem, ko so se njegovi prebivalci odločili, da se bodo skupaj lotili diete in do leta 2020 izgubili 100.000 kilogramov.

Galicija, ki slovi po svoji gastronomiji, je španska regija, ki ima največ prebivalcev s prekomerno težo. Narón ima 40.000 prebivalcev, od tega 12.000 s prekomerno težo. Za idejo o skupnem izgubljanju kilogramov, ki ga je podprl tudi občinski svet, je Carlos Piñeiro, 63-letni zdravnik, ki pravi, da ”v 21. stoletju ljudje pozabljajo, da so narejeni za hojo”. In še, da si s tem prebivalci gradijo svojo prihodnost, saj vsi vemo, kakšna tveganja prinaša prekomerna teža.

Dieto so pričeli že januarja, trajala pa bo do začetka leta 2020. Program vključuje individualne diete in vsakodnevne športne aktivnosti. Posebni program so razvili tudi za tiste nad 70 – ta vključuje telovadbo, terapevtski ples, plavanje in 8-kilometrske sprehode.

Da bi pokazali svojo podporo projektu, so v javnosti na velikanskih tehtnicah izmerili svojo težo tudi župan in drugi mestni veljaki.

Projektu se je pridružilo več kot 4000 prebivalcev, kar je desetina vseh. Iz svoje prehrane so med drugim izločili slanino in ocvrte kalamare, nazaj v vsakdan pa so vključili šport.

naron_1
Vsake toliko časa udeleženci pridejo v zdravstveni center, da izmerijo napredek. ”Redno hodim. Marca sem imela 82 kilogramov, danes jih imam 70,” je jeseni povedala ena izmed udeleženk Maria Teres Rodriguez.

Kar 18 restavracij v mestu od pričetka diete ponuja bolj zdrave jedilnike, ki so na osnovi atlantskega načina prehranjevanja, ki vključuje veliko morske hrane. ”Sol sem zamenjal z algami, maslo pa z olivnim oljem,” je dejal lastnik ene izmed restavracij.

Niso pa se lotili diete le starejši, saj se zavedajo, da je bistvo v tem, da se osvešča mlade. Pilotni program vodijo v eni izmed šol, kjer so uro športne aktivnosti vključili v vsak dan, prav tako pa otroci vsak dan pričnejo s sadjem. Spodbujajo tudi hojo ali kolesarjenje v šolo.
Z otroki, kot poudarja Piñeiro, sicer ne govorijo o teži, se ne tehtajo, saj bi to lahko vzpodbudilo kakšne stigme. Pomembno je, da otroci osvojijo bolj zdrav način življenja, pa ne bodo imeli težav s težo.

naron_2

Prav enako pa zdravnik upa tudi za ostale prebivalce – da projekt ne bo trajal le dve leti, temveč da je to dovolj dolga doba, da bodo prebivalci spoznali koristi bolj zdravega načina življenja

(Visited 105 times, 1 visits today)

 

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 
Izpolnite obrazec in z malo sreče lahko pridobite spodaj navedene nagrade!
 

     

  1. NAGRADA: 1x nočitev s polpenzionom za 2 osebi

  2. NAGRADA: 120-minutni wellness tretma Vrelec mladosti

  3. NAGRADA: 2x celodnevno kopanje s savno (odrasli)
    1x celodnevna otroška karta za kopanje

 

ZA KATERO OBČINO GLASUJETE?

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.