LOGO_LUPA_web

Oves, za sladko spanje in še kaj

oktober 5, 2018

Zaradi svojega pomirjujočega delovanja oves v zadnjem času pridobiva na pomenu – ne samo kot pomoč pri specifičnih dietah, ampak tudi v obliki čaja in tinktur za pomoč pri nespečnosti ter za odpravljanje kožnih težav.

Oves so gojili že v bakreni dobi skupaj s pšenico in ržjo, skozi zgodovino pa je vseskozi spadal med glavne kašnate jedi. V srednjeveškem času so si z ovsenimi oblogami pomagali pri celjenju kožnih tvorb in za dieto pri prebavnih težavah. Oves je znan tudi po svojem antimikotičnem (delovanje proti glivam) in antibiotičnem delovanju. Nespečnost pa bodo najbolje odpravili čaji ali tinkture iz ovsa.

Za pripravo čaja in tinktur uporabljamo posušene zelene dele rastline in korenino. Zeleni deli rastline v času cvetenja so odlični za pripravo pomirjujočega čaja pri živčnosti, psihično-živčni pregorelosti in nespečnosti. Nekateri članki poročajo o pozitivnem učinku izvlečka iz sveže zelene rastline pri procesu odvajanja od kajenja.

Priprava čaja

Čaj si pripravimo iz 2 žlic posušenega zelišča in/ali korenine, prelijemo s 3 decilitri vroče vode in pustimo 15 minut. Po želji sladkamo z medom, pri nespečnosti se priporoča skodelica v popoldanskem času in še ena skodelica zvečer pred spanjem.

Priprava tinkture

Za pripravo tinkture potrebujemo 5 žlic posušene ovsene korenine in zelišča (priporočljivo je, da je korenine več kot zeli), ki ga stresemo v 100 ml stekleničko. Zelišče prelijemo z etanolom in pustimo stati na hladnem in temnem vsaj 10 dni. V tem času stekleničko večkrat pretresemo. Tinkturo lahko uporabljamo na dva načina – za uživanje in za zunanjo uporabo. 10 kapljic tinkture zaužite pred spanjem bo pripomoglo k lažjemu in mirnejšemu spancu. Za zunanjo uporabo je ovsena tinktura koristna pri odpravljanju kožnih glivičnih obolenj. Nekaj kapljic nanesemo na obolele predele vsaj dvakrat na dan. Nasvet: kapljice lahko tik pred nanosom vmešamo v manjšo količino enostavnega mazila ali kreme in si tako olajšamo nanos.

Nina Špegel

(Visited 65 times, 1 visits today)

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.