LOGO_LUPA_web

Kaj hitrost hoje pove o vašem zdravju

december 6, 2018

O zdravstvenem stanju v prvi vrsti veliko pove krvni tlak, a strokovnjaki pravijo, da bi morali opraviti še eno, skoraj tako relevantno meritev – hitrost hoje.

”Velik napovedovalec umrljivosti je lahko hitrost hoje,” pravi strokovnjakinja in raziskovalka biokineziologije in fizične terapije, Christina M. Dieli-Conwright.

Raziskave kažejo, da hitrejši, kot je korak, bolj zdravi ste. Hitrost (oz. počasnost) hoje pa lahko kaže v prvi vrsti na kardiovaskularne bolezni ali na kognitivne motnje.

Medtem, ko zdravniki hitrosti hoje (še) ne uporabljajo kot ‘marker’, raziskovalka Christina M. Dieli-Conwright ga – trenutno raziskuje, kako razgibavanje vpliva na izid zdravljenja pri pacientkah, ki so prebolele raka na prsih in prav hitrost hoje je nekaj, čemur se posebej posveča.

”Ideja je, da bolj kot je nekdo bolan, več moči in sposobnosti za gibanje izgubi. Predstavljajte si, da nekdo sploh ne telovadi. Zdravljenje, kot je denimo kemoterapija, ga bo bolj veliko bolj prizadelo.”

Hitrost hoje bi zdravniki lahko uporabili za določanje biološke starosti posameznika, ki ni nujno enaka ali podobna dejanski starosti. Pomembno pa je, da je vsak posameznik pozoren na to, kako aktiven je. Če se denimo nekdo, ki sicer precej hitro hodi, kar naenkrat upočasni, je to lahko znak, da se z njegovim zdravjem nekaj dogaja.

(Visited 1.040 times, 1 visits today)