LOGO_LUPA_web

Kaj hitrost hoje pove o vašem zdravju

december 6, 2018

O zdravstvenem stanju v prvi vrsti veliko pove krvni tlak, a strokovnjaki pravijo, da bi morali opraviti še eno, skoraj tako relevantno meritev – hitrost hoje.

”Velik napovedovalec umrljivosti je lahko hitrost hoje,” pravi strokovnjakinja in raziskovalka biokineziologije in fizične terapije, Christina M. Dieli-Conwright.

Raziskave kažejo, da hitrejši, kot je korak, bolj zdravi ste. Hitrost (oz. počasnost) hoje pa lahko kaže v prvi vrsti na kardiovaskularne bolezni ali na kognitivne motnje.

Medtem, ko zdravniki hitrosti hoje (še) ne uporabljajo kot ‘marker’, raziskovalka Christina M. Dieli-Conwright ga – trenutno raziskuje, kako razgibavanje vpliva na izid zdravljenja pri pacientkah, ki so prebolele raka na prsih in prav hitrost hoje je nekaj, čemur se posebej posveča.

”Ideja je, da bolj kot je nekdo bolan, več moči in sposobnosti za gibanje izgubi. Predstavljajte si, da nekdo sploh ne telovadi. Zdravljenje, kot je denimo kemoterapija, ga bo bolj veliko bolj prizadelo.”

Hitrost hoje bi zdravniki lahko uporabili za določanje biološke starosti posameznika, ki ni nujno enaka ali podobna dejanski starosti. Pomembno pa je, da je vsak posameznik pozoren na to, kako aktiven je. Če se denimo nekdo, ki sicer precej hitro hodi, kar naenkrat upočasni, je to lahko znak, da se z njegovim zdravjem nekaj dogaja.

(Visited 1,018 times, 2 visits today)

Preberite tudi:

Onion tea with lemon homemade folk remedy
Čebulni čaj proti kašlju – za otroke in odrasle – ki deluje!

V teh dneh, ko je smrkanja in kašljanja vsepovsod preveč, še kako prav pride kakšen nasvet iz domače kuhinje. Tokrat o čebulnem čaju s timijan ...

zahnreinigung-1514693_1280
Bodo običajne zobne vsadke nadomestili zobje iz matičnih celic, ki zrastejo v 9 tednih?

Tisti, ki so izgubili svoje naravne zobe, imajo dve možnosti: zobna proteza ali zobni vsadki, nobena izmed njih pa ni optimalna. Znanstveniki pa so v ...

vir: /www.zumi.ng/
Kurkuma in med – najmočnejši antibiotik?

...  bakterijam, ki povzročajo infekcije. Poleg tega kurkuma v povezavi z medom izboljša hidracijo in elastičnost kože,'' pravijo ...

drink-drinking-female-1458671
Post lahko regenerira imunski sistem v le 72 urah

...  sposobnost telesa, da se brani pred boleznimi. Kot so še povedali znanstveniki, naj bi novo odkritje bilo zelo pomembno za ...