LOGO_LUPA_web

www.theguardian.com

‘Gozdna terapija’ na Japonskem postaja donosen posel

april 17, 2019

‘Gozda kopel’, ki ji rečejo shinrin-yoku, je na Japonskem postala običajna praksa. Ker zmanjšuje stres in krepi zdravje.

Človeško telo je narejeno za gibanje in za življenje v naravi, a v pičlih nekaj letih smo se zelo uspešno ‘priklopili’ na vse vrste elektronskih naprav, gozd pa velikokrat opazujemo zgolj kot ozadje na računalniškem ekranu. Vse to kompenziramo s potenjem v športnih centrih, za zares svež zrak in naravo pa ne ostane časa, dan ima vendarle le 24 ur.

A počasi se obrača, saj zopet postaja moderno, kar je bilo našim dedkom in babicam položeno v zibelko. Raziskava z Japonske je dokazala, česar pravzaprav ni treba dokazovati. Preživljanje časa v naravi pomaga zdraviti telo in duha! Na Japonskem uporabljajo izraz shinrin-yoku, kar bi po naše pomenilo ‘gozdna kopel’. Izraz se je razvil leta 1982 s kampanjo tedanjega japonskega gozdnega ministra, saj jo želeli promovirati gozd, ki pokriva kar 67 % Japonske.

Danes je shinrin-yoku postal prav donosen posel. Večina turističnih agencij ponuja gozdno kopel, ki pa, da se razumemo, ne vsebuje nobene kopeli, jakuzzija, naravnih vrelcev ali česarkoli podobnega. Te agencije svoje stranke odpeljejo v gozd, da se ”potopijo v naravo, prkelopijo misli in počakajo, da se prične gozdno zdravljenje,” kot so zapisali.

Profesor z ene japonskih univerz Yoshifumi Miyazak, ki je s podorčja gozdih kopeli napisal tudi knjigo, pravi, da že odmik od dnevne rutine zmanjša stres, toda gozda kopel pa ima poleg psihičnih tudi fizične učinke. ‘Gozdno kopanje’ krepi imunski sistem in nas dela manj dojemljivo za razne infekte, gre za preventivo zdravljenje, čemur se omenjeni profesor sedaj posveča.

vir: theguardian.com

(Visited 47 times, 9 visits today)