LOGO_LUPA_web

Bodo običajne zobne vsadke nadomestili zobje iz matičnih celic, ki zrastejo v 9 tednih?

februar 7, 2019

Tisti, ki so izgubili svoje naravne zobe, imajo dve možnosti: zobna proteza ali zobni vsadki, nobena izmed njih pa ni optimalna. Znanstveniki pa so v razvoju tretje, najbolj naravne rešitve – novi zobje, ki zrastejo iz matičnih celic.

Če zanemarimo samo ceno, ki pa pri zobeh vsekakor ni zanemarljiva, so zobni vsadki tvegani, saj lahko pride do infekcij, bolečin, poškodb živcev, poleg tega pa proces, da pridemo do novih zob traja precej dolgo. Proteza, na drugi strani, v veliko primerih ni optimalna že v samem bistvu – mnogo uporabnikov z njo težko jè ali se pogovarja. Zato ni čudno, da znanstveniki razvijajo nove in nove načine, kako pomagati vsem tistim, ki se soočajo z izgubo svojih zob.

Novo, pomembno znanstveno odkritje, bo morda tako zobne proteze kot zobne vsadke naredilo za del preteklosti. Znanstveniki so namreč razvili naravno in ‘udobno’ rešitev – zobje zrastejo iz matičnih celic in to kar v ustih. Ta način v laboratoriju Tissue Engineering and Regenerative Medicine Laboratory preizkušajo Dr. Jeremy Mao in njegova ekipa. Zob zraste iz matičnih celic, neposredno v ustih pacienta, vse skupaj pa sloni na tridimenzinalnem modelu, ki je narejen iz naravnih materialov.

Rezultat je naravni zob, ki zraste v devetih tednih (!) in se idealno prilega. Strokovnjaki poudarjajo še hitrejše okrevanje, cenovno večjo dostopnost, manj invaziven postopek. Vse skupaj naj bi bilo za zdravje mnogo bolj blagodejno kot pa trenutni obstoječi rešitvi.

Da bo ideja realizirana, bo preteklo še nekaj časa, toda temu odkritju strokovnjaki pripisujejo velik potencial v dentalni medicini.

(Visited 571 times, 1 visits today)