Zdravje naših ljubljenčkov pozimi

december 20, 2015

Veterinarka Zlata Čop, dr. vet. med., svetuje:

  • Prehladi: prehladi s kašljanjem in smrkanjem ter vnetja mehurja so v hladnih dneh pogostejša tudi pri naših štirinožcih. Če so zunanje temperature res nizke, naj bodo sprehodi čim krajši in aktivni. Velika težava pri psih je sneg, saj ga pogosto radi jedo, posledično se pojavijo prehlad in prebavne motnje.
  • Ozebline: v hladnem, vlažnem, vetrovnem vremenu se lahko pojavijo ozebline. Izpostavljeni so predvsem uhlji, tačke, rep, mošnja. Prizadet del telesa postane na dotik boleč, hladen, modrikast. Kako pomagamo? Najbolje, da z mlačno vodo prizadet del počasi ogrevamo, kože ne drgnemo, ker jo lahko dodatno poškodujemo. Ogrevanje s sušilniki, grelnimi blazinami pa lahko povzroči opekline.

  • Podhladitev: tudi pri živalih lahko pride do podhladitve, kar prepoznamo po tem, da se žival trese, je apatična, znižana je telesna temperatura, srčni utrip je počasnejši, oteženo diha. V skrajnem primeru lahko pride do kome in smrti. Kaj storim? Živali čim prej najdemo topel, ogrevan prostor, ogrevamo jo s termoforji ali s plastenkami s toplo vodo. Sušilnikov in grelnih blazin se izogibamo. Živali ponudimo toplo vodo.

Dr. Zlata Čop opozarja še na nevarnosti nekatere hrane za živali: »Ne dajajmo psom in mačkam ostankov od naših pojedin, kosti. Prav zaradi takih pregreh so pogoste prebavne motnje, od drisk, bruhanja in zaprtja. Ne pozabimo, da čokolada, alkohol, rozine, čebula … že v majhnih količinah lahko povzročajo resne zastrupitve živali.«

 

(Visited 51 times, 1 visits today)