Zdrav zajtrk za zdrave otroke

september 26, 2016

Zajtrk naših otrok je izredno pomemben obrok in brez njega telo in možgani ne morejo optimalno delovati. Po skoraj dvanajstih urah nočnega spanja brez hrane so zaloge energije v telesu zelo nizke in nujno je, da telo oskrbimo s potrebno energijo, možgane nahranimo in jih predvsem pripravimo za učenje in nov dan. O tem, kako pomemben je zajtrk, pričajo tudi mnoge raziskave.

Priprava uravnoteženega zajtrka ni ”bav bav”

Planiranje uravnotežene prehrane lahko hitro postane zelo zanimivo, predvsem brez odvečnega stresa, v kolikor se na to pripravite vnaprej. Da bodo priprave lažje, se na jutranji obrok pripravite že dan prej, predvsem pa pri tem upoštevajte želje otrok, saj sami vedo, kaj imajo najraje. Z malo ”bolj zdravimi” prilagoditvami z vaše strani bodo tako otroci dobili vse, kar potrebujejo.

  • Otroci, ki redno uživajo zajtrk, so v splošnem vitkejši od tistih, ki zajtrk izpuščajo

Raziskave kažejo, da so otroci (in tudi odrasli), ki uživajo zajtrk, vitkejši od tistih, ki zajtrka ne uživajo, saj s prvim jutranjim obrokom sprožimo in spravimo v pogon naravno in zdravo delovanje metabolizma, ki deluje prek dneva. Hrana telesu omogoča pravilno izkoriščanje energije in s tem pravilno delovanje telesa in duha.

  • Redno zajtrkovanje kot pogoj za dobro počutje otrok

Prehranski strokovnjaki dobremu rednemu zajtrkovanju pripisujejo dobro počutje in veselje, še posebej če otrokom pripravimo uravnotežen obrok polnovrednih ogljikovih hidratov (na primer polnovredni kosmiči s sadjem in jogurtom ali mlekom). Jutranjo nejevoljnost malčkov tako lahko vsaj delno pripišemo tudi izpuščenemu zajtrku.

  • Koncentracija otrok, ki redno uživajo zajtrk, je višja

Otroci, ki redno uživajo zajtrk, se bolje osredotočajo na vsakodnevni pouk v šoli, lahko dosegajo boljše rezultate, so bolj dovzetni za hitrejše pomnenje in imajo boljše sposobnosti za reševanje problemov. Predvsem so otroci, ki uživajo zajtrk, bolj aktivni in imajo zadosti energije in volje tudi za izvenšolske dejavnosti in športne aktivnosti v popoldanskem času.

  • Otroci, ki uživajo zajtrk, so aktivnejši in posledično bolj zdravi

Uravnotežena prehrana in redna telesna aktivnost otrok z roko v roki. Otroci pri redni telovadbi izboljšajo pretok krvi v možganih, kar celicam, ki sodelujejo pri učenju, zagotavlja več kisika. Vadbeni programi za otroke obenem krepijo raven določenih hormonov, ki izboljšajo razpoloženje, omogočajo lažje premagovanje stresa in otroku omogočijo boljše učno okolje. Po zadnjih raziskavah otroci, ki se zadosti gibajo in uživajo redne obroke, dosegajo boljše rezultate v šoli.

 

Potrebujete ideje za pripravo zajtrka za otroke? Klik za namige in okusne recepte:
Hitre in okusne ideje za zdrav zajtrk šolarjev.

 

Saša Hribar Kuhar – otroška športna pedagoginja in nutricistka

(Visited 264 times, 3 visits today)