LOGO_LUPA_web

Foto: Zero Project

V avstrijskih šolah športna tekmovanja brez izključevanja

januar 28, 2019

Avstrijska nevladna organizacija BISI (osnovna pobuda za šport in vključevanje), je leta 2004 začela izvajati „Inklusion Sport“, da bi mladim z motnjami v duševnem razvoju omogočila sodelovanje v športu. BISI sodeluje z zainteresiranimi šolami, da združi učence s skupnimi treningi in tekmovanji in izvaja usposabljanje učiteljev. V letu 2018 je bilo več kot 30 vključujočih športnih dogodkov, v katerih je sodelovalo več kot 2.000 otrok.

Inkluzivni šport

“Inkluzivni šport pomeni šport za vse in z vsemi, ne da bi kogarkoli izključevali zaradi telesne ali duševne motnje,” pove predsednik nevladne organizacije BISI. Leta 2014 je bilo na Štajerskem organiziranih 4-5 vključujočih športnih dogodkov, do 2018 že več kot 30. Projekt trenutno deluje na Štajerskem, v Spodnji Avstriji, na Gradiščanskem ter na Koroškem, in je ena od dobrih praks Zero projekta.

Spopadanje s težavami prineslo lepe rezultate

Otroci in mladi, zlasti tisti z motnjami v duševnem razvoju, so pogosto izključeni iz šolskega športa. Prav zato je nevladna organizacija BISI leta 2004 začela organizirati enotne športne prireditve po zainteresiranih šolah. Štiriletna študija je pokazala, da projekt izboljšuje zdravje in telesno pripravljenost šolskih otrok z motnjami v duševnem razvoju, gradi samozavest in spodbuja socialne stike. Nepričakovana posledica programa je bilo povečanje akademske uspešnosti mladih z motnjami v duševnem razvoju, kar je prineslo boljše ocene.

Projekt se nadaljuje in širi

Projekt so finančno podprli na Štajerskem, hkrati se širi tudi v druge države. Podpisano je partnerstvo z Univerzo v Giessenu v Nemčiji in mednarodnimi enotnimi športnimi dogodki ter usposabljanjem za učitelje po vsej Evropi, pa tudi v Gani in Kazahstanu.

 

Vir: Zero Project

 

 

 

 

 

(Visited 54 times, 1 visits today)

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.