LOGO_LUPA_web

Foto: HeartySoul

Upokojenke v Kaliforniji si želijo živeti v mini hiškah s čim manj stroški

februar 9, 2019

V Kaliforniji je nov trend: starejši si kupujejo luštne mini hiške, v katerih bodo živeli mirno in brezskrbno po upokojitvi. Največkrat so to lesene hiške, včasih tudi na kolesih, ki so ljudem ljubše od življenja v domu. Zaradi majhnosti so enostavne za vzdrževanje – pa tudi poceni. 

Večina starejših, ki so se odločili za nakup, so ženske, ki so ostale same. Ne želijo si zapravljati svoje pokojnine za drage prenove svojih velikih hiš ali plačevati visokih položnic za stroške, ki jih prinaša preveč kvadratov – ki jih niti ne potrebujejo, saj se v večjih hišah počutijo bolj osamljeno. Želijo si predvsem nekaj udobnega s čim manj stresa.

Manj osamljenosti, manj dela in manj stroškov

Nekateri, kot npr. 72-letna Bette Presley, ki že 14 let živi v majhni hiški, so šli celo tako daleč, da jim ni treba plačevati elektrike – z njo se oksrbuje sama s sončnimi celicami na strehi. Ko se je preselila, se je znebila vse navlake in zaživela novo življenje, bolj povezano z naravo. Pravi da je teh 14 let najboljših v njenem življenju.

61-letna Adele Smith dodaja: “Ko se vsi otroci odselijo in sovražiš idejo, da bi živel v domu, je majhna hiška najboljša izbira. Naše stare velike hiše ne bi mogla vzdrževati – niti finančno niti fizično. Ko sem sama živela v njej, sem uporabljala le kotiček v dnevni sobi, kjer sem gledala televizijo, kuhinjo, kopalnico in posteljo. Vse ostalo je bilo namenjeno zgolj skladiščenju stvari, ki jih nisem uporabljala.”

V ZDA je izbira hišk zelo široka, prav tako pa so možne posebne dodelave za invalidne osebe, na voljo je tudi servis, ki prek glasovnih (in vizualnih) asistentov opozarja starejše, da je npr. čas za zdravila. Obstaja tudi podjetje, ki se je specializiralo prav za hiške za starejše, ki so opremljene z vsem, kar potrebujejo, in pisane na kožo gospem, ki jim je pomembno, da živijo kar se da samostojno.

Vir: theheartysoul

(Visited 1.417 times, 3 visits today)