LOGO_LUPA_web

Foto: Cora Alpha

Spoznajte Elysium, prvo pametno mesto prihodnosti v Evropi!

februar 26, 2019

“Mesto Elysium City bo prvo veliko pametno trajnostno mesto v Evropi, zgrajeno iz nič, upoštevajoč 17 trajnostnih ciljev Združenih narodov,” napovedujejo snovalci projekta. Mesto bo svojo otvoritev po načrtih dočakalo leta 2023 v Španiji. 

V Elysiumu načrtjujejo popolno sončno energetsko oskrbo, visoko hitrostno železnico, tematski park v Disney slogu, stadion s 40.000 sedeži, številne resorte … Vse za svoje prebivalce in za turiste.

Pametno = trajnostno + učinkovito + udobno

 

Kot navajajo projektanti, bo prvo mesto svoje vrste. Vsi elementi gradnje bodo osredotočeni na trajnost, učinkovitost ter kakovost življenja. Med njimi bodo:

  • brezplačen WIFI s visoko hitrostjo povsod po mestu
  • pametna cestna infrastruktura, ki se bo napajala s soncem (ne le cestne svetilke, tudi avtobusne postaje, pametna oprema parkov in zelene stojnice s kavo)
  • pametni kioski, ki bodo poročali o stanju na parkiriščih ter o prometu, urnikih avtobusov in vlakov, vremenu, opozarjali na nenavadnosti, ter omogočali prebivalcem, da težave sporočijo direktno lokalni oblasti.
Futuristični stadion (foto: Cora Alpha)
Futuristični stadion (foto: Cora Alpha)

 

4.5 milijonov turistov v prvem letu

Elysium, ki ga je skreiral bivši zaposleni pri Walt Disneyu, razvilo pa podjetje Cora Alpha, bo zgrajen v dveh fazah na območju Castillblanca.

Prva faza bo nared leta 2023, zajemala pa bo 4 hotele s kazinojem, vodni park in zabaviščni park, železniško postajo ter centre za nakupovanje, zabavo in restavracije, golf igrišče, stadion in mestne službe. Načrtujejo tudi stanovanjske objekte za do 2000 prebivalcev. Okolico bodo preuredili v kolesarske poti in pohodniške poti, zgradili bodo tudi marino. V drugi fazi, leta 2028, načrtujejo še več luksuznih hotelov, konjeniški center in stezo za Formulo 1.

V prvem letu pričakujejo 4.5 milijonov turistov.


Več na elysiumcity.com

 

(Visited 230 times, 1 visits today)