LOGO_LUPA_web

Foto: AstrolandAgency

Španska jama, kjer lahko izkusite, kako je živeti na Marsu!

marec 17, 2019

Če vas mika izkusiti kako je živeti na Marsu – ne da bi se morali za to dejansko odpraviti na Mars, je tole prava priložnost. Španska agencija Astroland je namreč združila znanost in turizem in v jami v Cantabriji postavila simulacijo človeške kolonije na Marsu.

To poletje bodo lahko obiskovalci zelenih gričev Cantabrije izkusili življenje v skorajšnji temi, v pripravah na življenje na Marsu.

Junija bodo 100 vesoljskih turistov poslali v jamo, v 10 misijah po 10 ljudi. Udeleženci morajo biti polnoletni ter plačati 10.000 evrov na osebo, hkrati pa morajo biti pripravljeni na to, da vsaj 3 dni ne bodo videli dnevne svetlobe. A tudi če se prijavite na marsovsko dogodivščino, še ne pomeni, da boste dejansko izbrani med udeležence, saj vas bo agencija pred tem dodobra izprašala, da zagotovi primernost kandidatov.

Ko bodo ti izbrani, se bodo začele priprave za “Misijo Mars” – učenje nujnih veščin za preživetje v sovražnem okolju planeta, kot so jamarstvo, lezanje in hidroponika (vzgoja zelenjave brez zemlje), vključeni bodo tudi fizični in psihološki treningi.

Pripravljeni na preživetje na rdečem planetu se bodo nato udeleženci misije spustili v jamo kjer je Astroland skreiral pravo podzemno vesoljsko postajo.

Foto:  Astroland
Foto: Astroland

“Marsovsko okolje je zelo kruto z nizkimi temperaturami, močnimi vetrovi in visokim sončnim sevanjem, kar pomeni, da je najprimernejši način za preživetje pod površjem,” je povedal direktor Astrolanda David Ceballos. In kantabrijske jame so popolna lokacija za podobne razmere.

Treninge je agencija razvila skupaj z Evropsko vesoljsko agencijo. Udeleženci bodo oblečeni v polimerne kombinezone, nsili bodo plenice (da ne bodo onesnažili jam), spali bodo v posebnih kabinah, tekom dneva pa bodo vzgajali svojo hrano pod zelo težkimi pogoji.

 

Vir: astrolandagency

 

(Visited 60 times, 60 visits today)

Preberite tudi:

eartship
24 ur v samooskrbni hiški

...  je v resnici živeti v samooskrbnem domu, brez vseh priključkov? Že 24 ur je dovolj, da ...  se je pri tem zelo potrudil, da ...

nenavadna-drevesa
Evropska drevesa z najbolj zanimivimi zgodbami

...  Hrast v središču je bil edini, ki mu je uspelo preživeti in je ostal. Stoji blizu belgijske meje in je postal mejnik za ...  ...

Foto: Mrigank Sharma
Ekološko oblikovana kavarna kar iz kartona

...  kot tudi za potešitev lakote. Obiskovalci bodo na meniju lahko izbirali med številnimi hranilnimi obroki iz lokalnih sestavin, kot ...

balloon-art-birds-terry-cook-6
Umetnik ustvarja ptice iz balonov, ki so videti kot prave

...  obdržati, vse dokler se ne spomnim, kaj bi iz njih še lahko ustvaril.“ Več njegovih del najdete na njegovi spletni strani in ...