LOGO_LUPA_web

Foto: Brocken Inaglory (edited by Noodle snacks), Wikipedia

Skrivnostni živi kamni, ki rastejo in se premikajo

januar 9, 2019

V Romuniji najdemo kamne, imenovane konkrecija. To so kamni iz vrste betona iz peščenjaka, ki izloča cement, zato se včasih zdi da ti kamni rastejo in se premikajo kot, da so živi.

Kamne iz kamnitega jedra in peščeno lupino najdemo v majhni romunski vasici Costesti. In kaj pravzaprav so živi kamni? Konkrecija je masa sedimentne kamnine, v kateri je mineralni cement zapolnil pore, se pravi praznine med zrni sedimenta. Precej pogosto so nastale z vsedanjem večje količine cementnega materiala okrog jedra, ki je pogosto organskega izvora, na primer lista, zoba, dela školjčne lupine ali fosila. Zbiralci fosilov zato pogosto odpirajo konkrecije in v njih iščejo živalske ali rastlinske fosile. Oblike konkrecij so odvisne od pogojev, v katerih so nastajale. Njihova rast je lahko koncentrična ali predorna. V koncentrični rasti se mineral odlaga v sukcesivnih slojih na že obstoječe sloje, s čemer se povečuje premer konkrecije. Pri predorni rasti pride do cementiranja gostiteljskih sedimentov, tako da se napolnijo praznine v odloženem mineralu. Proces poteka istočasno po celem volumnu, ki sčasoma postane konkrecija.

Beseda konkrecija je nastala iz latinskih besed con, ki pomeni skupaj, in crescere, ki pomeni rasti. Romunske konkrecije pa so domačini poimenovali kar „rastoči kamni“.

Zapisi iz 18. stoletja dokazujejo, da so se konkrecije dolgo časa obravnavale kot geološke zanimivosti. Zaradi zelo različnih in nenavadnih oblik, velikosti in sestav so jih imeli za dinozavrova jajca, živalske in rastlinske fosile (psevdo fosili), nezemeljske naplavine ali človeške artefakte. Imajo lahko zelo različne oblike (krogle, diski, cevi, grozdi, milni mehurčki…) trdote in velikosti, od takšnih, ki so komaj vidne s prostim očesom do velikih teles s premerom več metrov.

Turistična znamenitost

Romunski živi kamni so postali tudi dobra turistična atrakcija. Da bi jih zaščitili, je lokalni muzej leta 2004 razvil naravni rezervat Muzeul Trovantilor, ki je danes tudi zaščiten s strani UNESCO.

(Visited 1.480 times, 1 visits today)