LOGO_LUPA_web

worldsmarathons.com

Sibirski ledeni polmaraton, kjer se teče tudi pri -30ºC

januar 29, 2019

Vsako leto 7. januarja, na pravoslavni božič, se v ruski sibirski regiji Omsk zgodi ena najbolj ekstremnih tekaških prireditev na svetu.

Gre za edino tekmo na dolge proge, ki je organizirana v ruski zimi. Hkrati je to ena najbolj mrzlih tekaških prireditev na svetu, kjer se temperature gibljejo od – 20 do – 42ºC. Tekmovanje z več kot 20-letno zgodovino vsako leto privabi več kot 1000 tekačev od vsepovsod. Tek na dolge proge v idealnih razmerah ni mačji kašelj, kaj šele v ekstremnem mrazu. Kot pravijo redni udeleženci so poseben izziv na tem maratonu zamrznjen znoj, zamrznjene veke in še kaj.

 

worldsmarathons.com
worldsmarathons.com

 

Leta 2001, ko je maraton praznoval 10. obletnico, so se temperature spustile do – 39ºC, tako mrzlo do tedaj na tej prireditvi še ni bilo. Ker bi udeleženci lahko utrpeli ozebline, so organizirali samo tek na 6 kilometrov. Nazadnje pa je 13 udeležencev vseeno preteklo razdaljo 21 kilometrov. Zanimivo je, da je takrat edinkrat ženska postavila absolutni najhitrejši čas.

Udeleženci sicer lahko izbirajo med 21, 7 in 5 kilometrov dolgo preizkušnjo.

”Že drugič sem tekel v Omsku in obe izkušnji sta čudoviti. Tek je zelo dobro organiziran, osebje, ljudje in srce Omska so nepozabni. Zelo priporočam vsakemu, ki si želi obiskati magično Rusijo,” je za worldsmarathons.com zapisal zapisal eden izmed letošnjih udeležencev Scott Richards.

(Visited 65 times, 1 visits today)