LOGO_LUPA_web

Prinkipo sirotišnica: največja lesena stavba v Evropi

maj 12, 2019
Foto: Jwslubbock, Wikipedia

Ta razkošna lesena stavba, praktično na robu propada, je največja lesena stavba v Evropi in druga največja na svetu. Stoji na vrhu majhnega hriba na Büyükadi – majhnem otoku ob istanbulski obali.

Grška sirotišnica je bila prvotno zasnovana kot luksuzni hotel in igralnica. Ko pa zanj niso dobili dovoljenja, so stavbo spremenili v sirotišnico. Delovala je kar 60 let in skrbela za grške pravoslavne sirote. Ko je ustanova nato zaprla svoja vrata, je stavba začela propadati. Po pol stoletja je danes zgradba, s površino 20.000 kvadratnih metrov, v težkem stanju.

Šest nadstropno stavbo je leta 1898 oblikoval francosko-otomanski arhitekt Alexander Vallaury. Njegova ideja je bila, da zgradi letovišče s 5 zvezdicami, namenjeno evropskim popotnikom, a sultan Abdul Hamid II, iz otomanskega imperija, je zavrnil licenco, saj so bile igre na srečo takrat nemoralne.

Foto: Jwslubbock, Wikipedia

Veliko stavbo so nato prodali ženi uglednega grškega bankirja, Eleni Zarifi, ki jo je podarila Carigrajskemu ekumenskemu patriarhatu, ta pa jo je nato spremenil v sirotišnico. Od leta 1903 do 1964, ko je bila prisiljena zapreti svoja vrata, je bila zgradba dom kar 5800 otrokom. Leta 1997 je posest zaplenila Turška oblast, leta 2010 pa se je po sodnem nalogu lastništvo vrnilo v Carigrajski ekumenski patriarhat.

Leta 2018 sta jo organizacija za evropsko kulturno in naravno dediščino Europa Nostra in Evropska investicijska banka (EIB) imenovala za eno do sedmih najbolj ogroženih kulturnih dediščin. Carigrajski ekumenski patriarhat želi stavbo obnoviti, vendar se to zaradi pomanjkanja sredstev in napetosti med Turčijo in Grčijo zaradi bizantinske in grške dediščine v Istanbulu, še ni začelo.

Foto: Jwslubbock, Wikipedia
(Visited 147 times, 1 visits today)