LOGO_LUPA_web

Lindsay McCrae/www.bbcearth.com

Preživel 8 mesecev v izolaciji

marec 1, 2019

Kako je živeti in delati na najbolj oddaljenem kotičku sveta, stran od doma in družine, je dodobra doživel kamerman Lindsay Mcrae.

Njegovo zgodbo smo lahko spremljali v 2. sezoni oddaje Dynasties na BBC Earth. Ko so mu ponudili zanj življenjsko priložnost, da lahko 8 mesecev preživi v družbi pingvinov na Antarktiki, je Lindsay to zagrabil z obema rokama.

Kot da že sama Antarktika ni dovolj odročna, je Lindsay snemal na območju, ki je bilo še bolj odmaknjeno – tako, da so bili osem mesecev tam le on in njegova ekipa treh sodelavcev, nihče pa v tem času ni mogel priti ali oditi od tam.

Lindsay McCrae/www.bbcearth.com
Lindsay McCrae/www.bbcearth.com

 

Lindsay se spominja trenutka, ko je o projektu povedal svoji ženi Becky. Ta najprej ideje ni najbolje razumela, toda čez nekaj časa je spoznala, da so to sanje njenega moža in verjetno edinstvena življenjska priložnost. Preden je Lindsay odšel, sta se z Becky poročila. Ko je bil Lindsay nekaj mesecev kasneje na pripravah v Avstriji, pa mu je žena sporočila, da je noseča. Kljub temu, da je to pomenilo, da bo zamudil porod prvega otroka, se je par skupaj odločil, da Lindsay odide na Antarktiko.

Lindsay McCrae/www.bbcearth.com
Lindsay McCrae/www.bbcearth.com

 

”Neverjetno sem se počutil, ko je odletelo zadnje letalo in smo bili povsem prepuščeni sami sebi. Kar naenkrat si sam na najbolj odmaknjenem kotičku našega planeta. Ko si enkrat tam, je to to. Ni letala, ki bi te odpeljalo nazaj, to moraš sprejeti,” je Lindsay opisal občutke po prihodu.

Lindsay McCrae/www.bbcearth.com
Lindsay McCrae/www.bbcearth.com

 

Življenje v takšnih okoliščinah zahteva veliko mero potrpežljivosti. Ekipa je preživela nevihto, ki je trajala 14 dni, slabo vreme se lahko vleče več tednov in ves ta čas so preživeli v notranjosti. Kot je dejal Lindsay, sta bili na preizkušnji tako fizična, kot mentalna moč: ”Spomnim se svojega prvega dne pri – 30ºC. Nikoli v življenju se nisem počutil bolj neudobno. Zeblo me je do kosti in bilo je komaj 30 stopinj pod ničlo, zavedal sem se, da bo lahko še mnogo huje.”

Lindsay McCrae/www.bbcearth.com
Lindsay McCrae/www.bbcearth.com

 

Hkrati pa ga je okolje močno prevzelo: ”To je najlepši kraj na svetu. Poleti tukaj lahko doživiš samo belo in modro barvo, sonce je na nebu 24 ur, kar je zaslepljujoče. Da res doživiš Antarktiko, moraš biti tu pozimi, takrat vidiš, kako sonce zahaja v temi. Severji sij je bil neverjeten – zelen, vijoličen, roza in bel, kar letel je po zraku in nikoli si nisem v sanjah predstavljal, da bom doživel kaj tako čudovitega.”

www.bbcearth.com

(Visited 88 times, 1 visits today)