LOGO_LUPA_web

Abbas Mohajerani z biosolid opeko (Foto: RMIT University)

Odkrili so način, kako naše iztrebke uporabiti za gradbeni material

april 1, 2019

V iskanju trajnostnih materialov za gradnjo je najnovejši dosežek znanosti odkritje načina, kako človeško blato pretvoriti v opeki podoben material za gradnjo. 

V opeki človeško blato predstavlja 25 %, ostalih 75 % pa je iz gline. Glede na raziskavo, ki so jo opravili na univerzi RMIT iz Avstralije, bi to še vedno zmanjšalo odpadno blato za 30%.

“Trdne novi iz komunalnih odpadnih voda se kopičijo v milijonih tonah in zasedajo potencialnouporabno zemljo. Hkrati pa imajo širok potencial za izrabo – kot gnojilo, rehabilitacija prsti v kmetijstvu …  A nekje 30 % jih je neizrabljenih,” so zapisali v raziskavi.

Prototipe, ki so jih ustvarili, so testirali in primerjali s tradicionalnimi materiali. Ugotovili so, da so trdni in bi prišli skozi globalne regulative, poleg tega pa za proizvodnjo porabijo manj energije in imajo boljše izolativne lastnosti.

Profesor Abbas Mohajerani, eden vodilnih v raziskavi, je izpostavil da bi s tako proizvodnjo gradbenega materiala rešili dva okoljska problema na en mah:

“Druga pomembna okoljska prednost je, da bi s tem za gradnjo porabljali manj deviške prsti za proizvodnjo opeke. Letno se na svetu proizvede 1500 milijard opek, kar zahteva 3.13 milijarde kubičnih metrov glinene prsti.”

 

Vir: RMIT University

(Visited 92 times, 1 visits today)